

Jaka zupa na rosole?
Rosół często wykorzystuje się jako bazę do zrobienia zupy: pomidorowej, ogórkowej, cebulowej, gulaszowej lub krupniku. Dzięki temu zrobiony wcześniej rosół nie marnuje się.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Rosół często wykorzystuje się jako bazę do zrobienia zupy: pomidorowej, ogórkowej, cebulowej, gulaszowej lub krupniku. Dzięki temu zrobiony wcześniej rosół nie marnuje się.
Ziemniaki można upiec w całości lub zrobić z nich łódeczki, frytki lub talarki. W takiej wersji stanowią znakomity dodatek do smażonego lub grillowanego mięsa.
Kopytka, czyli kluski z mąki i ziemniaków, można podawać z różnymi rodzajami sosów. Pasuje do nich m.in. sos: koperkowy, pieczarkowy, mięsny, pomidorowy, serowy i brokułowy. Podstawą sosu jest śmietana, pieprz, sól i np. kilka rodzajów sera, plasterki pieczarek bądź rozdrobnione różyczki brokułów, które łączy się na patelni.
Do zrobienia śledzi w oleju potrzebujemy jedynie śledzi, oleju oraz ulubionych przypraw i dodatków. Możemy za każdym razem dodawać inne.
Do przygotowania tostów najlepiej sprawdzi się chleb tostowy, do tego wystarczy ulubiona szynka i ser. Przygotowaną kanapkę wkładamy do sandwicza i po kilku minutach gotowe.
Dobra wiadomość dla smakoszy piwa – picie z umiarem może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić! Bezpieczna dawka to ok. 300 ml piwa w ciągu doby. Spożywanie większej ilości działa na nas niestety negatywnie.
Żyjemy w czasach, kiedy na całym świecie marnuje się 1/3 produkowanej żywności, czyli 1,3 mld ton. W skali globalnej ma to negatywny wpływ na gospodarkę i ekologię. A z perspektywy naszej własnej kieszeni – na portfel i finanse. Co robić, żeby ograniczyć ilość marnowanego jedzenia we własnym domu?
Olej kokosowy to idealny zamiennik masła czy innych olejów roślinnych, który może być stosowany podczas smażenia, pieczenia lub duszenia. Doskonale sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych.
Lukier plastyczny robi się z glukozy cukru pudru i żelatyny. Po zagnieceniu stanowi plastyczną masę, którą można obłożyć ciasto lub uformować z niej figurki.
Robienie owsianki nie jest trudne. Wystarczą ugotowane płatki owsiane oraz dodatki. Całość robi się w trymiga!