Pieczone ziemniaczki to znakomity dodatek do smażonego lub grillowanego mięsa. To coś, co szczególnie uwielbiają dzieci. Nic dziwnego – takie ziemniaczki są miękkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Jak je przygotować w domu?
Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
Ziemniaki można upiec na wiele różnych sposobów. Jedną z opcji jest przygotowanie ich w całości. Jednak nie zawsze mamy na to czas i ochotę. Dlatego warto sięgnąć po warianty, w której ziemniaki są krojone. Oto one:
a) Talarki ziemniaczane
b) Łódeczki z ziemniaków
Z czym podawać ziemniaki z piekarnika?
Zarówno talarki, jak i łódeczki doskonale smakują podane z ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Można do nich wykorzystać także sos śmietanowy, chrzanowy lub serowy. Jeśli korzystamy z gotowych dipów, możemy posłużyć się Sosem Tysiąca Wysp lub hamburgerowym.
Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
Ziemniaki można upiec na wiele różnych sposobów. Jedną z opcji jest przygotowanie ich w całości. Jednak nie zawsze mamy na to czas i ochotę. Dlatego warto sięgnąć po warianty, w której ziemniaki są krojone. Oto one:
a) Talarki ziemniaczane
- Do przygotowania talarków będą potrzebne: ziemniaki, odrobina oleju, ulubione przyprawy (np. rozmaryn, słodka papryka, oregano), sól i pieprz.
- Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
- Opłukujemy z nadmiaru skrobi i osuszamy.
- W misce mieszamy olej z przyprawami.
- Do miski wrzucamy ziemniaki, dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia.
- Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika.
- Talarki pieczemy ok. 20 minut, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią.
b) Łódeczki z ziemniaków
- Do przygotowania łódeczek będą potrzebne: ziemniaki, odrobina oleju, przyprawy.
- Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki.
- W misce mieszamy olej z przyprawami, dorzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy.
- Łódeczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika.
- Łódeczki pieczemy ok. 30 minut (czas zależy od rodzaju ziemniaków – mają być miękkie i lekko przyrumienione). Gotowe!
Z czym podawać ziemniaki z piekarnika?
Zarówno talarki, jak i łódeczki doskonale smakują podane z ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Można do nich wykorzystać także sos śmietanowy, chrzanowy lub serowy. Jeśli korzystamy z gotowych dipów, możemy posłużyć się Sosem Tysiąca Wysp lub hamburgerowym.