Jak zrobić lukier plastyczny?

Lukier plastyczny robi się z glukozy cukru pudru i żelatyny. Po zagnieceniu stanowi plastyczną masę, którą można obłożyć ciasto lub uformować z niej figurki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić lukier plastyczny?
fot. Fotolia
Lukier plastyczny to nic innego jak elastyczna masa, z której można przygotować trójwymiarowe ozdoby na torty i inne desery. Robi się go na bazie glukozy, cukru i żelatyny. Połączenie tych składników gwarantuje uzyskanie idealnej masy, którą można dowolnie formować!

Jak zrobić lukier do ciasta?

Lukier, którym chcemy obłożyć tort, przygotowuje się bardzo szybko i to bez użycia miksera. Wystarczy łyżka oraz nasze własne ręce, by cieszyć się cudowną masą plastyczną!
  • Do przygotowania lukru plastycznego będą potrzebne: 400 g cukru pudru, 50 g glukozy w proszku, 4 łyżeczki żelatyny, 0,5 szklanki ciepłej wody. Dodatkowo można sięgnąć po barwniki spożywcze.
  • W wodzie rozpuszczamy żelatynę i odkładamy do napęcznienia.
  • Na blat wysypujemy połowę podanego cukru, mieszamy z glukozą i robimy zagłębienie.
  • Żelatynę wlewamy w zagłębienie i całość zagniatamy.
  • Gdy cały cukier z blatu wykorzystamy, dodajemy partiami resztę, do momentu uzyskania idealnej konsystencji.
  • Lukier powinien być elastyczny, gładki i nie lepiący się do palców.
  • Gotową masę można pokolorować barwnikami.
Jak wykorzystać lukier plastyczny?

Masę plastyczną wykorzystuje się na dwa sposoby – albo do obłożenia całego ciasta, albo do zrobienia figurek. Oto jak to zrobić prawidłowo:
  • Obłożenie ciasta - lukier wystarczy rozwałkować na natłuszczonym blacie. Następnie trzeba go delikatnie przenieść na wysmarowane kremem ciasto i go ułożyć. Całość wyrównujemy i obcinamy zbędne kawałki.
  • Robienie figurek – zabarwioną masę plastyczną lepimy w wybrany przez siebie kształt. Robi się to dokładnie tak samo jak z plasteliny. Gotową dekorację warto włożyć do lodówki lub zamrażalki.
Jak zrobić lukier do pierników?

Do pierników i innych ciasteczek wykorzystuje się lukier królewski lub klasyczny. Oba są półpłynne i przygotowywane na bazie cukru pudru oraz białka jajka. Często nadmierną słodycz przełamuje się sokiem z cytryny. Taki lukier można również barwić. Nakłada się go przy pomocy szprycy, strzykawki lub łyżeczki.