

Jaki sos do ryżu i kurczaka?
Sos do ryżu i kurczaka najczęściej robi się na bazie przyprawy curry, mleka i gałki muszkatołowej lub pomidorów. Sos pieczeniowy gotuje się z wywaru mięsnego.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Sos do ryżu i kurczaka najczęściej robi się na bazie przyprawy curry, mleka i gałki muszkatołowej lub pomidorów. Sos pieczeniowy gotuje się z wywaru mięsnego.
Banany to niezwykle zdrowe owoce bogate w potas oraz błonnik. Wykluczając alergię, chorzy cierpiący na choroby nerek powinni unikać ich spożywania.
Domowy makaron spaghetti jest zdrowszy niż ten ze sklepu, zwłaszcza jeśli zamiast zwykłej mąki ma w składzie mąkę razową. Nadaje się do suszenia i zamrażania.
Naleśniki z dżemem to świetny pomysł na szybkie i łatwe do przyrządzenia danie. Potrzebne są do nich mąka, jajka, mleko i dżem – składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni.
Marakuję je się na surowo przy pomocy łyżeczki. Można ją także dodać do deserów, lodów lub ciast na zimno.
Gęś piecze się z nadzieniem przez 1,5 do 3 godzin w ok. 180 st. C. Czas ten zależy od jej wielkości. Ważne, aby przed włożeniem do piekarnika natrzeć ją przyprawami, w tym solą i majerankiem.
Jesień to czas, w którym z owoców królują jabłka. Dodajemy je do szarlotek, grzańców i dań głównych. Warto je także wykorzystać do zrobienia pysznego cydru. Jak to zrobić?
A właściwie kroczą, narzuciły sobie tempo maratończyka, który najpierw truchtem z wielkim zapałem, z energią zbieraną cały rok, ze strategią jak rozłożyć siły, co będzie się działo minuta po minucie, jakich pułapek się wystrzec, jakie szanse wykorzystać… rozpisaną na kilka miesięcy przed, z zapasem siły, z nadzieją mety, z obietnicą nagrody… nadchodzą! Mieszczą w sobie nadzieję, lęk, radość, tęsknotę, ale na tym etapie najpewniej OGROMNĄ robotę….
Tak, tak, najlepiej gotuje Twoja mama. I nic tak nie smakuje jak potrawy, które w dzieciństwie przygotowywała Ci babcia. A najzdrowsze, najbardziej wartościowe, najlepsze i w ogóle bezkonkurencyjne jest jedzenie domowe. Ok. Pewnie po części to prawda. Ale jednak czasem warto wyściubić nos poza własną kuchnię, spakować plecak i wyruszyć w podróż, żeby przeżyć prawdziwą kulinarną przygodę.
Cytrynówkę robi się ze skórek cytryny zalanych wybranym alkoholem. Po dwóch dniach nalewka cytrynowa jest gotowa do spożycia.