Jak zrobić cytrynówkę?

Cytrynówkę robi się ze skórek cytryny zalanych wybranym alkoholem. Po dwóch dniach nalewka cytrynowa jest gotowa do spożycia.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić cytrynówkę?
fot. Fotolia
Cytrynówka to jedna z najprostszych do przygotowania nalewek. Można ją przyrządzić praktycznie w każdej chwili. Wszystko dzięki dostępności cytryn przez cały rok. Jak zatem przygotować cytrynówkę krok po kroku?
 
Jak zrobić cytrynówkę ze spirytusu?
 
Nalewkę cytrynową można przygotować zarówno ze spirytusu, jak i wódki. W niektórych domach można ją przyrządzić nawet na bazie bimbru, lepiej jednak sięgać po alkohol z pewnego źródła
  • Do przygotowania cytrynówki będą potrzebne: cytryny, spirytus (7 owoców/1 litr), woda, miód lub cukier. 
  • Cytryny należy krótko sparzyć wodą a następnie obrać ze skórki.
  • Skórki przerzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem
  • Wodę podgrzewamy z cukrem lub miodem, tworząc syrop.
  • Gdy syrop nieco przestygnie – dolewamy go do zaczynu.
  • Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa dni.
  • Po tym czasie nalewkę odcedzamy i rozlewamy do czystych butelek. Smacznego!
Ważne: Jeśli zależy nam na bardziej intensywnym smaku, oprócz skórek z cytryny można wykorzystać także jej miąższ. Ważne, aby pozbawić go białej skórki, która powoduje, że nalewka robi się gorzka
 
Dlaczego warto pić cytrynówkę?
 
Cytrynówka, tak jak i inne nalewki z owoców, posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim warto ją pić w przypadku przeziębień i innych infekcjach dróg oddechowych. Dzięki sporej zawartości witamin (C, grupa B, E) oraz minerałów (potasu, magnezu, sodu i żelaza) wzmacnia organizm i przyśpiesza powrót do zdrowia. Dodatkowo cytrynówka wspomaga trawienie, dlatego jest zalecana przy przejedzeniu lub lekkich dolegliwościach żołądkowych