Cytrynówka to jedna z najprostszych do przygotowania nalewek. Można ją przyrządzić praktycznie w każdej chwili. Wszystko dzięki dostępności cytryn przez cały rok. Jak zatem przygotować cytrynówkę krok po kroku?
Jak zrobić cytrynówkę ze spirytusu?
Nalewkę cytrynową można przygotować zarówno ze spirytusu, jak i wódki. W niektórych domach można ją przyrządzić nawet na bazie bimbru, lepiej jednak sięgać po alkohol z pewnego źródła.
- Do przygotowania cytrynówki będą potrzebne: cytryny, spirytus (7 owoców/1 litr), woda, miód lub cukier.
- Cytryny należy krótko sparzyć wodą a następnie obrać ze skórki.
- Skórki przerzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem.
- Wodę podgrzewamy z cukrem lub miodem, tworząc syrop.
- Gdy syrop nieco przestygnie – dolewamy go do zaczynu.
- Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa dni.
- Po tym czasie nalewkę odcedzamy i rozlewamy do czystych butelek. Smacznego!
Ważne: Jeśli zależy nam na bardziej intensywnym smaku, oprócz skórek z cytryny można wykorzystać także jej miąższ. Ważne, aby pozbawić go białej skórki, która powoduje, że nalewka robi się gorzka.
Dlaczego warto pić cytrynówkę?
Cytrynówka, tak jak i inne nalewki z owoców, posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim warto ją pić w przypadku przeziębień i innych infekcjach dróg oddechowych. Dzięki sporej zawartości witamin (C, grupa B, E) oraz minerałów (potasu, magnezu, sodu i żelaza) wzmacnia organizm i przyśpiesza powrót do zdrowia. Dodatkowo cytrynówka wspomaga trawienie, dlatego jest zalecana przy przejedzeniu lub lekkich dolegliwościach żołądkowych.