

Jak smażyć brokuły?
Usmażony brokuł jest najlepszy, gdy opanieruje się różyczki w roztrzepanym i przyprawionym solą i pieprzem jajku oraz bułce tartej. Można dodać również nieco czosnku.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Usmażony brokuł jest najlepszy, gdy opanieruje się różyczki w roztrzepanym i przyprawionym solą i pieprzem jajku oraz bułce tartej. Można dodać również nieco czosnku.
Daj się ponieść świątecznym przygotowaniom i podaruj swoim bliskim prezenty, którymi będą cieszyć się każdego dnia. Jesteśmy przekonani, że z przygotowanych przez nas propozycji skorzystają obie strony - delektując się smakiem przygotowanych specjałów podczas wspólnych spotkań!
Miękkie chrupki kukurydziane można podawać dzieciom od 5. miesiąca życia: smakują zarówno same, jak i maczane w Nutelli, czekoladzie, dżemie. Nie jest możliwe samodzielne przygotowanie ich w domu – trzeba posiadać ekstruder.
Zaczyn do ciasta na pizzę musi mieć czas na wyrośnięcie. Ciasto najlepiej przyrządzić dzień przed planowanym pieczeniem pizzy.
Nachos z tortilli z piekarnika lub patelni to szybka, ciepła przekąska. Kukurydziane lub pszenne placki smaruje się olejem, dzieli na 8 części i piecze do zbrązowienia.
Zawijanie naleśników w krokiety sprawdzi się przy zmielonym nadzieniu. Usmażone z ciasta placki zawija się na kształt muszli po podwinięciu boków do środka.
Pieczonego łososia warto podawać z sałatką z makaronem, suszonymi pomidorami, fetą i bazylią lub kaszą jaglaną i grillowanymi cukiniami. Warto wypróbować sałatkę z pieczonych razem z rybą warzyw korzeniowych skropionych oliwą.
By zrobić omlet bez mąki, żółtko oddziela się od białka, które ubija się mikserem na pianę. Placek podaje się na słono, np. z szynką lub słodko, np. z dżemem.
Sos do sushi służy do doprawiania ryżu. Wykonuje się go z ryżowego octu połączonego z cukrem i solą. Po ostudzeniu mieszankę łączy się z ryżem, nadając mu tym samym delikatny, lekko kwaśny smak.
Do brokułów podawanych na ciepło, można użyć sosu serowego. Brokuły na zimno, np. w sałatce z jajkiem i pomidorem, będą dobrze smakować polane lekko kremowym czosnkowym dressingiem.