

Jak zrobić moskaliki?
Śledzie - ryby, które w naszym kraju kojarzą się głównie ze wszelkimi zakąskami. Wśród najpopularniejszych form ich podania znajdują się moskaliki. Jak je przygotować samodzielnie w domu?
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Śledzie - ryby, które w naszym kraju kojarzą się głównie ze wszelkimi zakąskami. Wśród najpopularniejszych form ich podania znajdują się moskaliki. Jak je przygotować samodzielnie w domu?
Zewsząd słyszycie, że codziennie trzeba jadać 5 porcji warzyw i owoców - hasło znane, ale czy wiecie ile stanowi jedna porcja? Pokażemy Wam jak prosto realizować jedno z najpopularniejszych zaleceń żywieniowych.
Choć delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny. W każdym gramie mają gigantyczne ilości witamin i składników mineralnych. Przekonaj się sama o ich właściwościach.
Lato – choć chcemy, aby trwało wiecznie, niestety przemija szybciej niż nam się wydaje. A razem z nim pewne smaki, które usilnie chcemy zamknąć w przetworach. Jednym z najpopularniejszych jest sałatka z ogórków – zobacz jak ją prawidłowo wykonać, by cieszyć się jej smakiem w zimie!
Niepozorne owoce, wielkie możliwości. Oliwki wzmacniają serce i stawy, regulują trawienie, a nawet chronią przed nowotworami. Lista ich zalet jest znacznie dłuższa - poznaj je wszystkie.
Jeżyny można wykorzystać do zrobienia nalewki lub soku. W pierwszym wypadku wystarczy owoce zalać spirytusem, w drugim – przetrzeć je na sitku.
Żurawinę można przerobić na pyszny sok, wino lub nalewkę. Można z niej również zrobić konfitury i sosy – idealne do mięs podawanych na zimno lub ciepło.
Sok żurawinowy otrzymuje się poprzez ugotowanie owoców w wodzie z dodatkiem cukru. Całość się odcedza i przelewa do butelek.
Barszcz zielony gotuje się na bazie wywaru mięsnego, do którego dodaje się szczaw. Zupę doprawia się solą i pieprzem.
Z wiśni możemy przygotować pyszne ciasta, desery, czy przetwory.