Wiśnie to pyszne, kwaskowate owoce, które królują latem. Na świeżo świetnie smakują zajadane prosto z drzewa, jednak możemy przygotować je na wiele różnorodnych sposobów.
Babka twarogowa z wiśniami
składniki:
Galaretka winno-wiśniowa
składniki:
Jeżeli chcemy zachować smak tych wspaniałych owoców, jakimi są wiśnie w sezonie jesienno-zimowym. Możemy zamknąć ich smak w słoikach. Przygotujmy z nich:
Babka twarogowa z wiśniami
składniki:
- 150 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 250 g twarogu dwukrotnie mielonego
- 3 jajka
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Miękkie masło rozcieramy z cukrem, dodajemy twaróg, miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy.
- Wbijamy kolejno po jednym jajku, za każdym razem chwilkę miksując.
- Dodajemy partiami mąkę i proszek do pieczenia mieszając łopatką.
- Formę keksową smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto.
- Na wierzchu układamy wiśnie, posypujemy łyżką cukru.
- Pieczemy 40 -45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Galaretka winno-wiśniowa
składniki:
- 300 ml wina różowego półsłodkiego
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 g wiśni
- Wino podgrzewamy, zdejmujemy z ognia.
- Wiśnie drylujemy, dodajemy do wina.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
- Dodajemy do wina, dokładnie mieszamy
- Przelewamy do małych foremek i wkładamy do lodówki.
- Po zastygnięciu przekładamy na talerze.
Jeżeli chcemy zachować smak tych wspaniałych owoców, jakimi są wiśnie w sezonie jesienno-zimowym. Możemy zamknąć ich smak w słoikach. Przygotujmy z nich:
- Sok lub kompot wiśniowy,
- Dżem, konfiturę, czy marmoladę wiśniową,
- Nalewkę, bądź wino wiśniowe,
- Frużelinę lub wiśnie kandyzowane