Co można zrobić z jeżyn?

Jeżyny można wykorzystać do zrobienia nalewki lub soku. W pierwszym wypadku wystarczy owoce zalać spirytusem, w drugim – przetrzeć je na sitku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co można zrobić z jeżyn?
fot. Fotolia
Jeżyny to letnie owoce, które posiadają mnóstwo witamin. Są bogate w błonnik i posiadają mało kalorii. Dlatego warto je przetworzyć na soki i nalewki, aby korzystać z ich dobrodziejstwa przez cały rok. Jak to zrobić? Sprawdź!
 
Jak zrobić sok z jeżyn?

Sok z jeżyn to najprostszy sposób by zachować smak tych owoców na dłużej. Zrobisz go błyskawicznie – sprawdź przepis!
  • Do zrobienia domowego soku jeżynowego będą potrzebne: jeżyny, cukier.
  • Owoce przebieramy, dokładnie oczyszczamy i myjemy.
  • Jeżyny układamy w słoiku i zasypujemy cukrem, tak by utworzyć warstwy.
  • Słoik przykrywamy szczelnie szmatką i odstawiamy na całą noc.
  • Po tym czasie owoce puszczą sok – można go przecedzić.
  • Pozostały miąższ można wykorzystać w ciastach lub przetrzeć, wyciskając resztę soku.
  • Gotowy produkt przelewamy do butelki, którą następnie pasteryzujemy.
Ważne: Sok można przygotować również na ciepło – wystarczy jeżyny zagotować w niewielkiej ilości wody z cukrem, przetrzeć i przelać do butelek.

Jak zrobić nalewkę z jeżyn?

Mając gotowy sok, zrobienie domowej nalewki to będzie bułka z masłem. Wystarczy go bowiem wymieszać ze spirytusem (ok. 0,5 l na 1 kg jeżyn, z których był robiony sok). Całość odstawia się na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce i gotowe.