Jeżyny to letnie owoce, które posiadają mnóstwo witamin. Są bogate w błonnik i posiadają mało kalorii. Dlatego warto je przetworzyć na soki i nalewki, aby korzystać z ich dobrodziejstwa przez cały rok. Jak to zrobić? Sprawdź!
Jak zrobić sok z jeżyn?
Sok z jeżyn to najprostszy sposób by zachować smak tych owoców na dłużej. Zrobisz go błyskawicznie – sprawdź przepis!
Jak zrobić nalewkę z jeżyn?
Mając gotowy sok, zrobienie domowej nalewki to będzie bułka z masłem. Wystarczy go bowiem wymieszać ze spirytusem (ok. 0,5 l na 1 kg jeżyn, z których był robiony sok). Całość odstawia się na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce i gotowe.
Jak zrobić sok z jeżyn?
Sok z jeżyn to najprostszy sposób by zachować smak tych owoców na dłużej. Zrobisz go błyskawicznie – sprawdź przepis!
- Do zrobienia domowego soku jeżynowego będą potrzebne: jeżyny, cukier.
- Owoce przebieramy, dokładnie oczyszczamy i myjemy.
- Jeżyny układamy w słoiku i zasypujemy cukrem, tak by utworzyć warstwy.
- Słoik przykrywamy szczelnie szmatką i odstawiamy na całą noc.
- Po tym czasie owoce puszczą sok – można go przecedzić.
- Pozostały miąższ można wykorzystać w ciastach lub przetrzeć, wyciskając resztę soku.
- Gotowy produkt przelewamy do butelki, którą następnie pasteryzujemy.
Jak zrobić nalewkę z jeżyn?
Mając gotowy sok, zrobienie domowej nalewki to będzie bułka z masłem. Wystarczy go bowiem wymieszać ze spirytusem (ok. 0,5 l na 1 kg jeżyn, z których był robiony sok). Całość odstawia się na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce i gotowe.