Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Durian - najbardziej śmierdzący owoc świata
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Durian - najbardziej śmierdzący owoc świata

Jak wielkie było moje zaskoczenie, kiedy w Tajlandii po raz pierwszy zobaczyłam znak przekreślonego owocu w miejscu publicznym. To był durian - wystarczy raz się z nim zetknąć, aby zrozumieć słuszność takich znaków "zakazu".

Jak grillować warzywa?
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Jak grillować warzywa?

Już niebawem zacznie się sezon na grillowanie. Zapoznajcie się z kilkoma praktycznymi wskazówkami, które pomogą Wam sprawić, by zdjęte z grilla warzywa były przepyszne!

Jak owies wpływa na zdrowie?
  • 1
primavera primavera | Srebrny Ekspert | Przepisów: 67, Artykułów: 50
Porady zdrowotne

Jak owies wpływa na zdrowie?

Podejrzewam, że większość z Was wie, że owies jest zdrowy. Gdybyście jednak mieli opowiedzieć, na co dokładnie wpływa, jak działa i w jakiej postaci można go spożywać, pewnie zastanawialibyście się. Niniejsza porada rozwieje wszelkie wątpliwości!

Olej cedrowy - samo zdrowie!
  • 2
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Porady zdrowotne

Olej cedrowy - samo zdrowie!

Pozyskiwany z tłoczenia na zimno nasion cedrów syberyjskich, o delikatnym i wybornym smaku. Jeśli jeszcze o nic o nim nie wiecie, koniecznie nadróbcie zaległości!

Co wiemy o orzeszkach pinii?
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Co wiemy o orzeszkach pinii?

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej sosny, które wydobywa się z kulistych szyszek. Choć może brzmieć to dziwnie, ten mały dodatek jest cennym źródłem wielu wartościowych składników.

Sól soli nierówna?
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Sól soli nierówna?

Sól morska, kamienna czy warzona? Która jest najzdrowsza? Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące różnych jej gatunków znajdziecie w artykule. Zapraszam!

Co to jest czubryca?
  • 3
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Co to jest czubryca?

Czubrycę uzyskuje się z cząbru górskiego. Powszechnie używana w kuchni bułgarskiej, u Ormian pije się ją jak herbatę. Zapraszam do lektury.

Czarnuszka - właściwości i zastosowanie
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Porady zdrowotne

Czarnuszka - właściwości i zastosowanie

Pewnie nie raz słysząc to słowo, zastanawialiście się, czym tak naprawdę jest ta "czarnuszka"? Warto dowiedzieć się więcej na jej temat, gdyż o jej wpływie na nasz organizm można mówić w samych superlatywach. Przeczytajcie, dlaczego!