Przy zakupie boczku nie warto kupować zbyt chudego - ten z większym tłuszczykiem będzie bardziej soczysty po upieczeniu, a tłuszcz wytopi się nadając mięsu dodatkowy aromat.
Boczek faszerowany mięsem kurczaka i warzywami to propozycja Mysiuni , a misia13 swój boczek nadziewa gąskami - oto jej przepis rulon z boczku z gąskami.
Wart uwagi jest też przepis na boczek faszerowany kiszoną kapustą.
Nasza propozycja:
Boczek faszerowany
Składniki:
- 1,5 kg surowego boczku (gruby kawałek)
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 1–2 łyżki miodu
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki piwa
- mielony kminek, imbir, majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem, imbirem, majerankiem, solą i pieprzem. Zawiń w folię i odłóż na noc do lodówki.
2. Przygotuj farsz: do mielonego mięsa wieprzowego dodaj surowe jajko, przesmażoną na oleju posiekaną drobno cebulę oraz namoczoną w mleku dokładnie odciśniętą kajzerkę. Dodaj do farszu natkę oraz sól i pieprz do smaku.
3. Boczek natnij w środku na całej długości tak, aby powstała szeroka kieszeń. Napełnij ją farszem. Posmaruj wierzch miodem. Ułóż w brytfance, podlej piwem.
4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 1,5 godziny, polewając sosem z pieczenia.
Inne pomysły na boczek
Można zrobić z niego przepyszną roladę - tak jak iziona w swoim przepisie na pyszną roladę z boczku.
Boczuś pieczony marynowany w teriyaki to propozycja Pyzy. Doskonały na ciepło jak i na zimno.
Można też z boczku zrobić pieczeń - tak jak zewa, oto przepis na pieczeń boczkowo-pieczarkową.
Boczek peklowany to z kolei propozycja Śliweczki - zobacz jej przepis na peklowany boczek.
Warto sprawdzić inne propozycje na potrawy z boczkiem w roli głównej w kategorii boczek.
Fot. Pani Domu