Boczek faszerowany i inne pomysły na boczek

Boczek faszerowany i pieczony to aromatyczne mięso, które bardzo szybko znika z talerzy. Zobacz przepisy na pieczony i faszerowany boczek - mięsem, ale też kiszoną kapustą.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Boczek faszerowany i inne pomysły na boczek

Przy zakupie boczku nie warto kupować zbyt chudego - ten z większym tłuszczykiem będzie bardziej soczysty po upieczeniu, a tłuszcz wytopi się nadając mięsu dodatkowy aromat.

Doskonały przepis na faszerowany boczek pieczony autorstwa p.jola1. Według przepisu boczek dzień wcześniej jest marynowany, a następnego faszerowany mielonym mięsem.

Boczek faszerowany mięsem kurczaka i warzywami to propozycja Mysiuni , a misia13 swój boczek nadziewa gąskami - oto jej przepis rulon z boczku z gąskami.

Wart uwagi jest też przepis na boczek faszerowany kiszoną kapustą.

Nasza propozycja:

Boczek faszerowany

Składniki:

- 1,5 kg surowego boczku (gruby kawałek)
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 1–2 łyżki miodu
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki piwa
- mielony kminek, imbir, majeranek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Boczek natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, kminkiem, imbirem, majerankiem, solą i pieprzem. Zawiń w folię i odłóż na noc do lodówki.

2. Przygotuj farsz: do mielonego mięsa wieprzowego dodaj surowe jajko, przesmażoną na oleju posiekaną drobno cebulę oraz namoczoną w mleku dokładnie odciśniętą kajzerkę. Dodaj do farszu natkę oraz sól i pieprz do smaku.

3. Boczek natnij w środku na całej długości tak, aby powstała szeroka kieszeń. Napełnij ją farszem. Posmaruj wierzch miodem. Ułóż w brytfance, podlej piwem.

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 1,5 godziny, polewając sosem z pieczenia.

Inne pomysły na boczek

Można zrobić z niego przepyszną roladę - tak jak iziona w swoim przepisie na pyszną roladę z boczku.
Boczuś pieczony marynowany w teriyaki to propozycja Pyzy. Doskonały na ciepło jak i na zimno.

Można też z boczku zrobić pieczeń - tak jak zewa, oto przepis na pieczeń boczkowo-pieczarkową.

Boczek peklowany to z kolei propozycja Śliweczki - zobacz jej przepis na peklowany boczek.

Pyszna rolada z boczku Boczuś pieczony marynowowany w teriyaki Peklowany boczek

Warto sprawdzić inne propozycje na potrawy z boczkiem w roli głównej w kategorii boczek.

Fot. Pani Domu