Jakie wino do bigosu?

Do bigosu najlepiej pasuje półwytrawne lub wytrawne wino czerwone. Możemy użyć również białego, aby kapusta nie ściemniała.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jakie wino do bigosu?
fot. Fotolia
Dodatek wina do klasycznego, intensywnego w smaku dania sprawia, że jest odświętne i wyjątkowe. Szeroka gama trunków pozwala na odpowiedni wybór w zgodzie z naszymi preferencjami. Sprawdź, jakie wino dodać do bigosu, aby smakował wyśmienicie!

Wino do bigosu
  • Chcąc wzbogacić smak bigosu, świetnym dodatkiem będzie wino, które nada całości charakteru.
  • Idealne do tego będzie czerwone wino półwytrawne lub wytrawne. W zależności od tego, jak intensywny i wyrazisty posmak chcemy uzyskać, warto dolać od pół do całej szklanki trunku.
  • Po dodaniu alkoholu dusimy całość dość długo, aby pozostał jedynie subtelny aromat wina. Powszechnie znaną zasadą jest, by dolać trunek według uznania – taki który pijemy do dań wytrawnych będzie idealnie komponował się z bigosem.
Jak ugotować bigos?
  • Do przygotowania bigosu należy przygotować dobrze ukiszoną kapustę, smalec, suszone grzyby, śliwkę suszoną, kiełbasę, cebulę i zioła.
  • Najpierw namaczamy grzyby w wodzie przez około 60 minut.
  • Przekładamy odciśnięta kapustę do dużego garnka.
  • Dodajemy pokrojony w kostkę smalec, śliwki oraz zioła.
  • Wlewamy wodę i zagotowujemy całość.
  • Na osobnej patelni lub w rondlu podsmażamy kiełbasę i dodajemy wcześniej posiekaną cebulę.
  • Doprawiamy całość pieprzem i majerankiem, a następnie dusimy przez około 45 minut.
Jak doprawić bigos?

Klasyczne polskie danie nie może obyć się bez odpowiednio dobranych przypraw.
Bigos idealnie komponuje się z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dla podkreślenia smaku możemy użyć także kurkumy, pieprzu kajeńskiego lub słodkiej papryki w proszku.
Warto sprawić, aby mięso, które dodamy do bigosu było również odpowiednio zaakcentowane. Jałowiec lub pieprz świetnie podkreśli jego smak i aromat.