![Jakie wino do bigosu? Jakie wino do bigosu?](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/453473.jpg)
Dodatek wina do klasycznego, intensywnego w smaku dania sprawia, że jest odświętne i wyjątkowe. Szeroka gama trunków pozwala na odpowiedni wybór w zgodzie z naszymi preferencjami. Sprawdź, jakie wino dodać do bigosu, aby smakował wyśmienicie!
Wino do bigosu
Klasyczne polskie danie nie może obyć się bez odpowiednio dobranych przypraw.
Bigos idealnie komponuje się z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dla podkreślenia smaku możemy użyć także kurkumy, pieprzu kajeńskiego lub słodkiej papryki w proszku.
Warto sprawić, aby mięso, które dodamy do bigosu było również odpowiednio zaakcentowane. Jałowiec lub pieprz świetnie podkreśli jego smak i aromat.
Wino do bigosu
- Chcąc wzbogacić smak bigosu, świetnym dodatkiem będzie wino, które nada całości charakteru.
- Idealne do tego będzie czerwone wino półwytrawne lub wytrawne. W zależności od tego, jak intensywny i wyrazisty posmak chcemy uzyskać, warto dolać od pół do całej szklanki trunku.
- Po dodaniu alkoholu dusimy całość dość długo, aby pozostał jedynie subtelny aromat wina. Powszechnie znaną zasadą jest, by dolać trunek według uznania – taki który pijemy do dań wytrawnych będzie idealnie komponował się z bigosem.
- Do przygotowania bigosu należy przygotować dobrze ukiszoną kapustę, smalec, suszone grzyby, śliwkę suszoną, kiełbasę, cebulę i zioła.
- Najpierw namaczamy grzyby w wodzie przez około 60 minut.
- Przekładamy odciśnięta kapustę do dużego garnka.
- Dodajemy pokrojony w kostkę smalec, śliwki oraz zioła.
- Wlewamy wodę i zagotowujemy całość.
- Na osobnej patelni lub w rondlu podsmażamy kiełbasę i dodajemy wcześniej posiekaną cebulę.
- Doprawiamy całość pieprzem i majerankiem, a następnie dusimy przez około 45 minut.
Klasyczne polskie danie nie może obyć się bez odpowiednio dobranych przypraw.
Bigos idealnie komponuje się z kminkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dla podkreślenia smaku możemy użyć także kurkumy, pieprzu kajeńskiego lub słodkiej papryki w proszku.
Warto sprawić, aby mięso, które dodamy do bigosu było również odpowiednio zaakcentowane. Jałowiec lub pieprz świetnie podkreśli jego smak i aromat.