Istnieje wiele odmian cukrzycy, a wszystkie łączy jedno – nieprawidłowy poziom cukru we krwi. Wszystkiemu winne jest nieodpowiednia produkcja insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru. Jest on produkowany w trzustce. Gdy ten gruczoł ulega uszkodzeniu – wówczas zapadamy na cukrzycę. Co jeść, kiedy tak się stanie?
Co może jeść cukrzyk?
Cukrzyca posiada dwie podstawowe postacie. Typ I, czyli insulinozależny, wymaga od pacjenta przyjmowania regularnie insuliny. Typ II, często zwany też insulinoopornością, zwalcza się głównie dietą i lekami doustnymi.
a) Co jeść przy cukrzycy typu I?
W tym typie cukrzycy ważna jest zrównoważona dieta, w której ilość węglowodanów jest ściśle ustalana z lekarzem. Słodycze nie są tutaj całkowicie zakazane, ale ich ilość powinna być mocno ograniczona. Dodatkowo chory powinien unikać potraw smażonych, żywności przetworzonej oraz fastfoodów.
b) Co jeść przy cukrzycy typu II?
Przy tym typie ustalana jest szczegółowa dieta, w której ustala się udział poszczególnych składników odżywczych. Mocno ogranicza się ilość spożywanych węglowodanów, również tych z owoców. Co zatem można „bezpiecznie” jeść?
- Surowe i gotowane warzywa.
- Owoce o niskim indeksie glikemicznym.
- Potrawy gotowane w wodzie, na parze, ewentualnie pieczone bez dodatku tłuszczu.
- Chude mięso, wędliny i ryby.
- Odtłuszczone mleko i produkty mleczne.
Co jeść przy cukrzycy ciążowej?
W trakcie ciąży metabolizm kobiety się zmienia. Zmianie może ulec także umiejętność trawienia cukrów. Dlatego, gdy stwierdzono u Ciebie tzw. cukrzycę ciążową, koniecznie zastosuj się do zaleceń lekarza. Jest ona bowiem niebezpieczna dla Ciebie i dziecka. A przede wszystkim – zmień swoją dotychczasową dietę. Jak?
- Ogranicz tłuszcze i cukry proste w swojej diecie.
- Sięgaj po większą ilość świeżych warzyw.
- Zamiast smażyć mięso – ugotuj je na parze lub w wodzie.
- Ogranicz przekąski – staraj się szukać zdrowszych zamienników tego, na co masz akurat zachciankę.
- Zrezygnuj z bardzo słodkich owoców, np. bananów i winogron.