Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?

Jak przygotować smaczne ziemniaki w mundurkach?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?
Gotując ziemniaki w mundurkach należy pamiętać o trzech ważnych zasadach: 1) Wybór gatunku - najlepsze do przyrządzenia w mundurkach są odmiany ziemniaków o twardym, zwartym miąższu, np. Orlik, Irys, Viktoria lub Bila. 2) Przygotowanie bulw - ziemniaki powinny być mniej więcej jednakowej wielkości, o regularnych kształtach. Ziemniaki należy umyć pod bieżącą wodą, szczotkując miękką szczoteczką. Należy uważać, aby nie zedrzeć skórki. Ziemniaki należy zalać wrzątkiem, posolić i gotować 20-30 minut, na niewielkim ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką. W trakcie gotowania można dodać do wody np: liść laurowy, koper lub czosnek. 3) Obieranie i krojenie - odlać wodę z garnka, ziemniaki wyłożyć na półmisek lub zostawić na durszlaku, żeby odparowały. Aby obrać je ze skórki należy poczekać, aż wystygną.