Co przygotować z papryki?

Sezon na paprykę w pełni - w domach zaczynają królować leczo oraz gulasze. Jednak dań, w których papryka znakomicie zasmakuje jest znacznie więcej. Sprawdź, do czego jeszcze wykorzystać to warzywo!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co przygotować z papryki?
fot. Fotolia
Przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie na początku naszej ery uprawiali ją mieszkańcy Peru. Do Europy przypłynęła wraz z Krzysztofem Kolumbem, gdzie najlepiej zadomowiła się w Hiszpanii i na Węgrzech. Nic dziwnego, że sporo pomysłów na potrawy pochodzi właśnie z tych krajów. My na początek proponujemy pomysł na fajitas z kurczakiem!

Fajitas z kurczakiem

Lubisz połączenie papryki, cebuli i kurczaka? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj fajitas - to pyszne danie robi się błyskawicznie a jego smak z pewnością podbije Twoje serce!

1. Przygotuj: 2 piersi z kurczaka, 3 czerwone papryki, 2 cebule, 1 paprykę chilli, 1 łyżkę masła, kilka placków tortilli, 2 łyżki papryki słodkiej w proszku, szczyptę kuminu, 0,5 limonki, 1 awokado, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

2. Filety oczyść z wszelkich błonek, umyj, osusz i pokrój na paski. Wymieszaj z solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem i całość skrop kilkoma kroplami soku z limonki.

3. Paprykę (czerwoną i chilli) i cebulę pokrój na paski i w piórka, podsmaż na rozgrzanym maśle. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć kurczaka i smaż kilka minut.

4. Awokado obierz, rozgnieć na gładką pastę, dodaj posiekane ząbki czosnku oraz sok z połowy limonki. Dokładnie wymieszaj.

5. Na tortilli rozsmaruj nieco pasty z awokado, na nią nałóż mięso z papryką i cebulą a następnie całość zawiń. Smacznego!

Zupa paprykowa
Fot. Fotolia

Paprykowe zupy i dania główne

Papryka potrafi zawrócić w głowie, szczególnie kiedy dodaje się ją do rozmaitych potraw obiadowych. Zupy i dania główne zyskują niebywałego smaku i aromatu, nawet jeśli wykorzystamy nawet najmniejszą ilość tego składnika. Co zatem dobrego wyczarować przy pomocy papryki?

Zupy - do nich papryka nadaje się wręcz idealnie. Nie potrzebuje nawet żadnego towarzystwa - wystarczy tylko dobry bulion warzywny lub mięsny i kilka papryk - surowych lub pieczonych. Całość należy gotować do momentu, aż warzywo będzie miękkie lub zacznie się rozpadać i gotowe - najprostsza zupa paprykowa nadaje się już do jedzenia.

Oczywiście warto nieco bardziej eksperymentować - dodać cebulę, pora, czerwoną fasolę czy cukinię, aby cieszyć się nietypowym zestawem smaków. Dobrą opcją jest także stworzenie zupy gulaszowej - w iście węgierskim stylu, z dużą dozą ostrości, lub bardziej „po naszemu”, czyli z dodatkiem papryki, mięsa i delikatnych przypraw!

Pieczona papryka
Fot. Fotolia

Pomysłów na dania główne z papryką jest mnóstwo. Oprócz standardowego leczo czy ognistego gulaszu węgierskiego, warzywo to możemy zaserwować w postaci pieczonej (dodane do zapiekanek lub przygotowane z farszem), gotowanej czy też smażonej. Warto wypróbować szaszłyków oraz risotta z dodatkiem papryki.

Ciekawymi opcjami są również sosy paprykowe - te na ciepło i na zimno - które doskonale komponują się z potrawami z kaszy, makaronu lub jako dodatek do kotletów warzywnych.

W zależności od naszych preferencji taki sos może być idealnie gładki lub zawierać w sobie kawałki warzywa. Nie sposób również zapomnieć o rozmaitych sałatkach, do których można dorzucić świeżą paprykę z odmian słodkich lub ostrych, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs lub samodzielne danie!

Suszona papryka
Fot. Fotolia

Przetwory i desery z papryką w tle

Papryka ma wiele twarzy - zazwyczaj znamy ją jedynie z dań głównych, jednak okazuje się, że równie dobrze można ją wykorzystać do szeregu przetworów oraz deserów. Jak to możliwe? Sprawdź!

Pomysłów na zamknięcie smaku papryki w przetworach jest dość sporo. Najbardziej klasyczną formą są oczywiście warzywa marynowane w occie z dodatkiem przypraw. Oprócz tego możesz przygotować również ajvar, czyli pyszną pastę warzywną, którą można później wykorzystać na kanapki lub jako sos do zimnych przekąsek.

Jednak to co zasługuje na największą uwagę to domowe przyprawy. Po co kupować proszkowaną paprykę w sklepie, skoro można ją zrobić samodzielnie w domu? Wystarczy wysuszyć te warzywa w piekarniku a następnie zmielić - w blenderze, moździerzu lub maszynce do mięsa i gotowe!

Tym co najbardziej zaskakuje są oczywiście desery paprykowe. W naszych umysłach bowiem te warzywo funkcjonuje wyłącznie w wersji wytrawnej. Okazuje się jednak, że świetnie sprawdza się również jako dodatek do słodkości. Jednym z ciekawszych patentów jest papryka z musem mlecznym, przygotowanym na bazie mleka skondensowanego. \

Innym, wartym rozważenia pomysłem jest sernik paprykowy oraz ciasto czekoladowe z pastą paprykową. Prawdziwym hitem z kolei mogą być lody paprykowo-pomidorowe oraz wyjątkowy sorbet paprykowy, któremu nie sposób się oprzeć.

W jaki sposób Wy korzystacie z sezonu paprykowego? Dodajecie ją raczej standardowo do dań głównych i zup, czy pokusiliście się już o przyrządzenie deseru z tym warzywem w roli głównej? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach!