Po co komu papryka ?

Wszystkie odmiany papryki możemy mrozić i jeść potem całą zimę, dodając ją do sałatek i nie tylko.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Po co komu papryka ?
Papryka jest nie tylko smaczna,ale i zdrowa.a dodatkowo poprawia urodę.I jak tu się jej oprzeć? Papryka kojarzy nam się z kuchnia węgierską,meksykańską i hiszpańską.W tych właśnie krajach spożywa się jej najwięcej.Jest doskonała zarówno świeża,jak i konserwowana.Natomiast w postaci suszonej i zmielonej używana jest jako przyprawa.

Papryka jest jedynym warzywem,które podczas gotowania,pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C. Papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych: wapnia,potasu,żelaza,magnezu,manganu i miedzi. Są też bogate w błonnik.

Papryka czerwona jest bardzo bogata w beta - karoten i wit.C,która podnosi naszą odporność , a także pomaga w walce ze zmarszczkami.Dodatkowo zawiera rutynę,która wzmacnia naczynia krwionośne.

Papryka zielona jest idealna dla osób dbających o zgrabną sylwetkę,gdyż zawiera dużo mniej kalorii niż pozostałe kolory.Jest tez bogata w wit.E , zwaną źródłem młodości.Jako dobre źródło kwasu foliowego jest tez polecana przyszłym mamom.

Papryka żółta i pomarańczowa jest źródłem luteiny i zeaksantyny , które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka,a co za tym idzie - pozytywnie wpływają na wzrok.

Wśród papryk ostrych najpopularniejsze są: jalapeno,chili i habanero.Swój ostry smak zawdzięczają kapsaicynie.Czym więcej jej w papryce, tym ostrzejszy ma ona smak.Najostrzejsza odmiana papryki na świecie to Naga Jolokia ,czyli Wężowa Papryka chili. Kapsaicyna ma także działanie bakteriobójcze.Powoduje także wydzielanie endorfin,zwanych hormonami szczęścia. Aby złagodzić ostry i piekący smak po zjedzeniu ostrej papryki, należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody. Woda nic tu nie pomoże.