Papryka jest nie tylko smaczna,ale i zdrowa.a dodatkowo poprawia urodę.I jak tu się jej oprzeć? Papryka kojarzy nam się z kuchnia węgierską,meksykańską i hiszpańską.W tych właśnie krajach spożywa się jej najwięcej.Jest doskonała zarówno świeża,jak i konserwowana.Natomiast w postaci suszonej i zmielonej używana jest jako przyprawa.
Papryka jest jedynym warzywem,które podczas gotowania,pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C. Papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych: wapnia,potasu,żelaza,magnezu,manganu i miedzi. Są też bogate w błonnik.
Papryka czerwona jest bardzo bogata w beta - karoten i wit.C,która podnosi naszą odporność , a także pomaga w walce ze zmarszczkami.Dodatkowo zawiera rutynę,która wzmacnia naczynia krwionośne.
Papryka zielona jest idealna dla osób dbających o zgrabną sylwetkę,gdyż zawiera dużo mniej kalorii niż pozostałe kolory.Jest tez bogata w wit.E , zwaną źródłem młodości.Jako dobre źródło kwasu foliowego jest tez polecana przyszłym mamom.
Papryka żółta i pomarańczowa jest źródłem luteiny i zeaksantyny , które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka,a co za tym idzie - pozytywnie wpływają na wzrok.
Wśród papryk ostrych najpopularniejsze są: jalapeno,chili i habanero.Swój ostry smak zawdzięczają kapsaicynie.Czym więcej jej w papryce, tym ostrzejszy ma ona smak.Najostrzejsza odmiana papryki na świecie to Naga Jolokia ,czyli Wężowa Papryka chili. Kapsaicyna ma także działanie bakteriobójcze.Powoduje także wydzielanie endorfin,zwanych hormonami szczęścia. Aby złagodzić ostry i piekący smak po zjedzeniu ostrej papryki, należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody. Woda nic tu nie pomoże.
Papryka jest jedynym warzywem,które podczas gotowania,pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C. Papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych: wapnia,potasu,żelaza,magnezu,manganu i miedzi. Są też bogate w błonnik.
Papryka czerwona jest bardzo bogata w beta - karoten i wit.C,która podnosi naszą odporność , a także pomaga w walce ze zmarszczkami.Dodatkowo zawiera rutynę,która wzmacnia naczynia krwionośne.
Papryka zielona jest idealna dla osób dbających o zgrabną sylwetkę,gdyż zawiera dużo mniej kalorii niż pozostałe kolory.Jest tez bogata w wit.E , zwaną źródłem młodości.Jako dobre źródło kwasu foliowego jest tez polecana przyszłym mamom.
Papryka żółta i pomarańczowa jest źródłem luteiny i zeaksantyny , które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka,a co za tym idzie - pozytywnie wpływają na wzrok.
Wśród papryk ostrych najpopularniejsze są: jalapeno,chili i habanero.Swój ostry smak zawdzięczają kapsaicynie.Czym więcej jej w papryce, tym ostrzejszy ma ona smak.Najostrzejsza odmiana papryki na świecie to Naga Jolokia ,czyli Wężowa Papryka chili. Kapsaicyna ma także działanie bakteriobójcze.Powoduje także wydzielanie endorfin,zwanych hormonami szczęścia. Aby złagodzić ostry i piekący smak po zjedzeniu ostrej papryki, należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody. Woda nic tu nie pomoże.