Co zrobić z mleka kokosowego?

Mleko kokosowe idealnie nadaje się do przygotowania zup, dań głównych, jak i ciast i deserów.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co zrobić z mleka kokosowego?
fot. Fotolia
Mleko kokosowe tłoczone z wiórków to idealny dodatek do wielu potraw zarówno na słodko, jak i wytrawnych. Nadaje zupom kremowej konsystencji, a deserom słodki, orientalny posmak. Sprawdź, w jakich daniach sprawdza się najlepiej!

Pomysły na użycie mleka kokosowego:
 
a) Zupy:


Zupa krem – mleko kokosowe to idealny dodatek do kremowych zup na bazie zmiksowanych gotowanych lub pieczonych warzyw. Nadaje gładkości i lekko słodkiego posmaku. Wystarczy na koniec gotowania dolać mleko i wymieszać z całością. To doskonały zamiennik śmietany, czy jogurtu na diecie osób z nietolerancją laktozy.

b)Dania główne:

Gulasz- dania jednogarnkowe na bazie drobiowego, wołowego lub wieprzowego mięsa wzbogacone mleczkiem kokosowym zyskują delikatniejszego, nieco orientalnego posmaku.
Curry- danie pochodzące z kuchni tajskiej, w połączeniu z sokiem z limonki i kokosem tworzy zgrany duet. Kremowy sos z kawałkami mięsa podawany jest na ryżu jaśminowym lub basmati.
Ryba zapiekana w sosie- pieczona ryba w delikatnym mleku kokosowym jest soczysta i miękka. Wystarczy uprzednio podsmażyć ją nieco na patelni grillowej, a następnie zapiec w sosie.

c)Ciasta i desery:

• Ciasto kokosowe- puszyste ciasto na bazie biszkoptu najczęściej przełożone kremem maślanym lub budyniowym z mlekiem i wiórkami kokosa. Potocznie zwane „rafaello” przybiera różne formy.
Sernik pieczony- do przygotowania ciężkiego ciasta na bazie sera twarogowego możemy dodać mleko roślinne, które sprawi, że konsystencja będzie bardziej kremowa i lekka.
Deser Chia- zdrowy deser na bazie nasion szałwii hiszpańskiej przygotowuje się na bazie gotowanego mleka kokosowego. Wystarczy 10 minut, aby masa zgęstniała i utworzyła deser o konsystencji puddingu. Na wierzch warto przygotować mus owocowy i schłodzić w lodówce.

d)Napoje i smoothie:

Kawa kokosowa- mocny napar kawowy z dodatkiem śmietanki i mleka kokosowego przygotujemy za pomocą blendera. Idealna kombinacja dla osób na diecie lub nietolerancją laktozy.
Koktajl owocowy- mix sezonowych owoców w połączeniu z mlekiem roślinnym zyskuje słodki posmak i kremowa konsystencję.
Likier kokosowy- napój alkoholowy przygotowywany na bazie wiórków lub mleka z kokosa. Jego słodycz możemy przełamać dodatkiem soku z ananasa, otrzymując klasyczną pinacoladę.

Czy mleko kokosowe jest zdrowe?
  • Mleko kokosowe to zdrowa alternatywa dla osób cierpiących z powody nietolerancji laktozy, zawartej m. in w mleku krowim.
  • Jest bogate w błonnik, witaminę C, E, B1, B3, B5 i minerały, w tym : żelazo, selen, sód, wapń, magnez oraz fosfor.
  • Wspomaga układ odpornościowy organizmu skutecznie zabezpieczając przed infekcjami i wirusami.
  • Jest źródłem zdrowych kwasów nasyconych – one również powinny być dozowane z umiarem.
  • Chroni przed chorobami i zawałem serca.
  • Należy uważać na skład mleka kokosowego w puszce – wystrzegajmy się gumy guar, która prowadzi do problemów trawiennych.