Czerwone banany to odmiana owocu o charakterystycznej, czerwonawej skórce. Pojedynczy banan jest mniejszy od tego zwykłego (waży ok. 55 g) a do tego jest mniej kaloryczny. Jest delikatniejszy w smaku a jego konsystencja przypomina zmiksowane owoce.
Czerwone banany – jak jeść?
Czerwone banany można jeść zarówno na surowo, jak i w formie przetworzonej. Można je wykorzystywać jako zamiennik dla tych tradycyjnych, robiąc z nich ciasta, koktajle i sałatki owocowe. Dzięki temu, że są miększe od zwykłych bananów, łatwiej jest je przerobić na jednolitą papkę. Z tego powodu odmiana czerwona nadaje się także do zrobienia domowych lodów oraz bezglutenowych naleśników.
Jakie witaminy mają banany?
Czerwone banany, podobnie jak inne odmiany tego owocu, są bogate w szereg cennych składników. Oprócz minerałów, takich jak potas, magnez czy fosfor, posiadają sporo witamin. Jakich?
Czerwone banany – jak jeść?
Czerwone banany można jeść zarówno na surowo, jak i w formie przetworzonej. Można je wykorzystywać jako zamiennik dla tych tradycyjnych, robiąc z nich ciasta, koktajle i sałatki owocowe. Dzięki temu, że są miększe od zwykłych bananów, łatwiej jest je przerobić na jednolitą papkę. Z tego powodu odmiana czerwona nadaje się także do zrobienia domowych lodów oraz bezglutenowych naleśników.
Jakie witaminy mają banany?
Czerwone banany, podobnie jak inne odmiany tego owocu, są bogate w szereg cennych składników. Oprócz minerałów, takich jak potas, magnez czy fosfor, posiadają sporo witamin. Jakich?
- Witamina C – cenny przeciwutleniacz, który potrafi opóźnić procesy starzenia się skóry. Wspomaga pracę układu krwionośnego (wzmacniając naczynia) a dodatkowo poprawia odporność.
- Witamina A – wspomaga regenerację skóry, przeciwdziała kurzej ślepocie oraz rozwojowi nowotworów jelit i płuc. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, rozrodczy i pokarmowy.
- Witamina E – jej niedobór prowadzi do uczucia zmęczenia, rozwoju anemii oraz szybszego starzenia się skóry. Witamina E przeciwdziała zakrzepom oraz problemom z układem kostnym i mięśniowym.
- Witamina K – poprawia krzepliwość krwi, a co za tym idzie: przeciwdziała krwotokom, obfitym krwawieniom miesiączkowym i przyśpiesza gojenie się ran.
- Witaminy z grupy B – W czerwonych bananach można znaleźć przede wszystkim witaminę B3 (znaną też jako PP), która bierze udział w tworzeniu erytrocytów oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi, jak również przeciwdziała zajadom, oraz witaminę B6, która zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona oraz pozytywnie wpływa na pracę serca i układu nerwowego.