Omlet bez mąki można zrobić na dwa sposoby. W wersji klasycznej całe jajko miksuje się z odrobiną soli i wlewa od razu na patelnię. Wariant drugi to puszysty omlet, który uzyska się ubijając wcześniej białko jajka na sztywną pianę.
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki
Omlet bez dodatku mąki robi się z jajek i odrobiny soli. Placek będzie puszysty, jeśli białko jajka ubije się na sztywną pianę.
Omlet można podawać z warzywami, szynką albo serem. Smak placka podkreśli rukola lub kiełki posypane na wierzchu.
Omlet bez mąki na słodko
Omlet na słodko robi się według wskazówek podanych powyżej, z tą różnicą, że do białka dodaje się odrobinę cukru pudru. Dzięki temu placek będzie miał lekko słodki smak. Omlet można jeść z dżemem, bitą śmietaną, masłem czekoladowym albo świeżymi owocami.
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki
Omlet bez dodatku mąki robi się z jajek i odrobiny soli. Placek będzie puszysty, jeśli białko jajka ubije się na sztywną pianę.
- Oddziel żółtko od białka.
- Do białka dodaj szczyptę soli i ubijaj, aż piana będzie sztywna (przewróć miskę do góry nogami – jeśli masa nie wypłynie, oznacza, że jest dobrze ubita).
- Żółtko rozbij widelcem w małej misce i dodaj do białka.
- Wymieszaj składniki łyżką, ale delikatnie, by nie naruszyć struktury piany.
- Rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek na patelni.
- Wyłóż masę jajeczną i smaż chwilę, podważając brzegi drewnianą łyżką.
- Przewróć omlet na drugą stronę, smażąc, aż jajka się zetną.
Omlet można podawać z warzywami, szynką albo serem. Smak placka podkreśli rukola lub kiełki posypane na wierzchu.
Omlet bez mąki na słodko
Omlet na słodko robi się według wskazówek podanych powyżej, z tą różnicą, że do białka dodaje się odrobinę cukru pudru. Dzięki temu placek będzie miał lekko słodki smak. Omlet można jeść z dżemem, bitą śmietaną, masłem czekoladowym albo świeżymi owocami.