Omlet z serem możesz przygotować na dwa sposoby – francuski i hiszpański. W przypadku omletu po francusku ser układaj na ścinających się jajkach. W wersji hiszpańskiej ser dodaj do jajek i po zmieszaniu wlej na patelnię. Taki omlet przypomina frittatę, czyli włoskie wydanie omleta z warzywnym nadzieniem.
Potrzebne składniki do przygotowania omletu z serem
Do zrobienia omletu z serem potrzebujesz kilku jajek, mleka, mąki, trochę sera żółtego, soli i pieprzu do smaku. Możesz dodać do niego też szczypiorku, cebulki lub szynki.
Jak dobrze zrobić omlet?
Omlet z serem zawiera dużo białka, które syci, przyspiesza przeminę materii i ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów. Dodatkowo jajka zawierają witaminy grupy A, B, D, E, K oraz składniki mineralne takie jak cynk, fosfor, potas i wapń. Omlet szczególnie polecany jest dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży i uprawiającym sport. Do omletu dietetycznego warto dodać ser odtłuszczony.
Potrzebne składniki do przygotowania omletu z serem
Do zrobienia omletu z serem potrzebujesz kilku jajek, mleka, mąki, trochę sera żółtego, soli i pieprzu do smaku. Możesz dodać do niego też szczypiorku, cebulki lub szynki.
Jak dobrze zrobić omlet?
- Na początku rozbij jajka i oddziel żółtka od jajek. Żółtka wymieszaj z mlekiem i mąką, białka zaś posól i ubij na sztywną pianę.
- Zetrzyj trochę sera na tarce i dodaj pokrojone dodatki, np. szczypiorek, cebulkę lub szynkę.
- Starty ser z dodatkami dodaj do zmieszanych ze sobą żółtek i białek.
- Na koniec wlej wszystko na patelnię i smaż z obu stron. Gotowe.
Omlet z serem zawiera dużo białka, które syci, przyspiesza przeminę materii i ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów. Dodatkowo jajka zawierają witaminy grupy A, B, D, E, K oraz składniki mineralne takie jak cynk, fosfor, potas i wapń. Omlet szczególnie polecany jest dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży i uprawiającym sport. Do omletu dietetycznego warto dodać ser odtłuszczony.