Jak zrobić omlet z serem?

Omlet z serem robi się z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka i sera żółtego. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem szczypiorku lub cebulki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić omlet z serem?
fot. Fotolia
Omlet z serem możesz przygotować na dwa sposoby – francuski i hiszpański. W przypadku omletu po francusku ser układaj na ścinających się jajkach. W wersji hiszpańskiej ser dodaj do jajek i po zmieszaniu wlej na patelnię. Taki omlet przypomina frittatę, czyli włoskie wydanie omleta z warzywnym nadzieniem.

Potrzebne składniki do przygotowania omletu z serem

Do zrobienia omletu z serem potrzebujesz kilku jajek, mleka, mąki, trochę sera żółtego, soli i pieprzu do smaku. Możesz dodać do niego też szczypiorku, cebulki lub szynki.

Jak dobrze zrobić omlet?
  • Na początku rozbij jajka i oddziel żółtka od jajek. Żółtka wymieszaj z mlekiem i mąką, białka zaś posól i ubij na sztywną pianę.
  • Zetrzyj trochę sera na tarce i dodaj pokrojone dodatki, np. szczypiorek, cebulkę lub szynkę.
  • Starty ser z dodatkami dodaj do zmieszanych ze sobą żółtek i białek.
  • Na koniec wlej wszystko na patelnię i smaż z obu stron. Gotowe.
Omlet – wartości odżywcze

Omlet z serem zawiera dużo białka, które syci, przyspiesza przeminę materii i ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów. Dodatkowo jajka zawierają witaminy grupy A, B, D, E, K oraz składniki mineralne takie jak cynk, fosfor, potas i wapń. Omlet szczególnie polecany jest dzieciom, osobom starszym, kobietom w ciąży i uprawiającym sport. Do omletu dietetycznego warto dodać ser odtłuszczony.