Jak obrać fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach. Zielona jest bardziej delikatna, a żółta często wymaga obrania i wyjęcia włókien. Zwłaszcza, gdy jest już starsza i mocno dojrzała.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak obrać fasolkę szparagową?
fot. fotolia
Do obierania fasolki przygotuj mały nożyk i miskę, do której będziesz wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna).

Jak przygotować fasolkę szparagową: obieranie żółtej fasolki krok po kroku

Kiedy żółtostrąkowa fasolka szparagowa jest młoda i miękka, nie musisz jej obierać. Starsza fasolka jest jednak często łykowata – ma grube włókna, które nie nadają się do jedzenia. W takim wypadku obierz fasolę i wytnij z niej wszystkie zgrubienia:
  • włóż fasolkę do miski i zalej ją wrzącą wodą – dzięki temu łyka łatwiej odejdą od strąków,
  • po kilkunastu sekundach wylej wodę, poczekaj aż fasola trochę ostygnie i zacznij obieranie,
  • usuwaj włókniste brzegi fasoli w taki sposób, żeby nie obciąć ich całkowicie. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki,
  • to samo powtórz z drugiej strony fasolki.
Zielona fasolka szparagowa: jak obierać

Fasolka szparagowa zielonostrąkowa, zwana popularnie zieloną, ma wyrazisty smak, ale jest bardziej delikatna niż żółta odmiana fasolki. Zielonej fasolki szparagowej nie trzeba obierać w całości. Nie ma też potrzeby usuwania grubych włókien. Wystarczy, że obetniesz końcówki fasoli z obu stron.