Do obierania fasolki przygotuj mały nożyk i miskę, do której będziesz wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna).
Jak przygotować fasolkę szparagową: obieranie żółtej fasolki krok po kroku
Kiedy żółtostrąkowa fasolka szparagowa jest młoda i miękka, nie musisz jej obierać. Starsza fasolka jest jednak często łykowata – ma grube włókna, które nie nadają się do jedzenia. W takim wypadku obierz fasolę i wytnij z niej wszystkie zgrubienia:
Fasolka szparagowa zielonostrąkowa, zwana popularnie zieloną, ma wyrazisty smak, ale jest bardziej delikatna niż żółta odmiana fasolki. Zielonej fasolki szparagowej nie trzeba obierać w całości. Nie ma też potrzeby usuwania grubych włókien. Wystarczy, że obetniesz końcówki fasoli z obu stron.
Jak przygotować fasolkę szparagową: obieranie żółtej fasolki krok po kroku
Kiedy żółtostrąkowa fasolka szparagowa jest młoda i miękka, nie musisz jej obierać. Starsza fasolka jest jednak często łykowata – ma grube włókna, które nie nadają się do jedzenia. W takim wypadku obierz fasolę i wytnij z niej wszystkie zgrubienia:
- włóż fasolkę do miski i zalej ją wrzącą wodą – dzięki temu łyka łatwiej odejdą od strąków,
- po kilkunastu sekundach wylej wodę, poczekaj aż fasola trochę ostygnie i zacznij obieranie,
- usuwaj włókniste brzegi fasoli w taki sposób, żeby nie obciąć ich całkowicie. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki,
- to samo powtórz z drugiej strony fasolki.
Fasolka szparagowa zielonostrąkowa, zwana popularnie zieloną, ma wyrazisty smak, ale jest bardziej delikatna niż żółta odmiana fasolki. Zielonej fasolki szparagowej nie trzeba obierać w całości. Nie ma też potrzeby usuwania grubych włókien. Wystarczy, że obetniesz końcówki fasoli z obu stron.