Jak ugotować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa to warzywo, które ma bardzo wielu zwolenników! Zarówno zielona jak i żółta smakuje rewelacyjnie w zupach, sałatkach, zapiekankach czy daniach mięsnych. Co zrobić, by ugotować jędrną i znakomitą w smaku fasolkę?
Pierwszą czynnością jaką musimy zrobić jest obranie, oczyszczenie i ewentualnie pokrojenie fasolki na mniejsze części. Następnie wypełniamy garnek zimną wodą (na każdy kilogram fasolki przypadają 2 litry wody!), dodajemy cukier i szczyptę soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej fasolkę i gotujemy 8 – 10 minut . Po tym czasie przelewamy ją przez sito i lekko polewamy zimną woda, żeby zatrzymać proces gotowania.
Fot. Fotolia
Ugotowana fasolka najlepiej smakuje z bułką tartą podsmażoną na prawdziwym maśle!
Czym jest fasolka i skąd pochodzi?
Fasolka szparagowa to niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. Na świecie wyróżnić można blisko 200 jej rodzajów, a największą różnorodność gatunku spotkać można w Chinach i Brazylii i Włoszech.
Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie spożywane jest już od wielu wieków. W naszym kraju fasolkę szparagową uprawiano w XVI w. jedynie na ziarna, ale z czasem zaczęto spożywać ją także po ugotowaniu w łupinach!
Jakie odmiany spotkać możemy w Polsce?
Fasolka szparagowa to warzywo, które dostępne jest w Polsce w dwóch odmianach: żółtej i zielonej (w innych krajach spotkać się można też z fasolką bordową). Pierwsza z nich jest delikatna i kremowa, a jej przeznaczeniem kulinarnym są najczęściej zupy lub potrawki jednogarnkowe. Fasolka zielona natomiast jest nieco ostrzejsza w smaku i dobrze komponuje się w sałatkach czy mieszankach warzyw przeznaczonych do przetwórstwa i na mrożonki!
Dlaczego warto sięgać po fasolkę?
Fasolka szparagowa poza ciekawym smakiem charakteryzuje się też zawartością cennych dla organizmu składników! W jej składzie znaleźć można bowiem witaminę A, C, K, E, witaminy z grupy B, a także żelazo, mangan, magnez, cynk, fosfor i potas.
Fot. Fotolia
Regularnie zjadana fasolka szparagowa jest także źródłem dobroczynnego błonnika, który pomaga w odpowiednim trawieniu pokarmów. Dzięki niej zmniejszamy także ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i inne choroby cywilizacyjne!
Warto wspomnieć też, że fasolka opóźnia starzenie się skóry, a ponadto nie zawiera zbyt dużo kalorii co jest dobrą informacją szczególnie dla tych, którzy dbają o linię!
Nasze pomysły na fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa jest pyszna, zdrowa, a przy tym wszechstronna w przygotowaniu! Ten warzywny przysmak świetnie smakuje po ugotowaniu, duszeniu czy zapiekaniu. Przygotowany w odpowiedni sposób urozmaici wiele dań mięsnych, a także tych do których niezbędny jest farsz – mowa tu o naleśnikach, krokietach, zapiekankach, quiche, tartach czy innych potrawach!
Nie macie patentu na wykorzystanie popularnej szparagówki? Koniecznie skosztujcie pysznych roladek z fasolką szparagową, które przygotować możecie zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje!
Genialną i pożywną propozycją okaże się też leczo z fasolki szparagowej wzbogacone o kiełbasę, cebulę, marchew, pomidory, pieczarki i mnóstwo aromatycznych dodatków!
Żółta czy zielona fasolka szparagowa przypadła Wam bardziej do gustu? Pokażcie nam, w jakich wariacjach lubicie spożywać ją najbardziej - czekamy na Wasze przepisy!
Fasolka szparagowa to warzywo, które ma bardzo wielu zwolenników! Zarówno zielona jak i żółta smakuje rewelacyjnie w zupach, sałatkach, zapiekankach czy daniach mięsnych. Co zrobić, by ugotować jędrną i znakomitą w smaku fasolkę?
Pierwszą czynnością jaką musimy zrobić jest obranie, oczyszczenie i ewentualnie pokrojenie fasolki na mniejsze części. Następnie wypełniamy garnek zimną wodą (na każdy kilogram fasolki przypadają 2 litry wody!), dodajemy cukier i szczyptę soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej fasolkę i gotujemy 8 – 10 minut . Po tym czasie przelewamy ją przez sito i lekko polewamy zimną woda, żeby zatrzymać proces gotowania.
Fot. Fotolia
Ugotowana fasolka najlepiej smakuje z bułką tartą podsmażoną na prawdziwym maśle!
Czym jest fasolka i skąd pochodzi?
Fasolka szparagowa to niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. Na świecie wyróżnić można blisko 200 jej rodzajów, a największą różnorodność gatunku spotkać można w Chinach i Brazylii i Włoszech.
Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie spożywane jest już od wielu wieków. W naszym kraju fasolkę szparagową uprawiano w XVI w. jedynie na ziarna, ale z czasem zaczęto spożywać ją także po ugotowaniu w łupinach!
Jakie odmiany spotkać możemy w Polsce?
Fasolka szparagowa to warzywo, które dostępne jest w Polsce w dwóch odmianach: żółtej i zielonej (w innych krajach spotkać się można też z fasolką bordową). Pierwsza z nich jest delikatna i kremowa, a jej przeznaczeniem kulinarnym są najczęściej zupy lub potrawki jednogarnkowe. Fasolka zielona natomiast jest nieco ostrzejsza w smaku i dobrze komponuje się w sałatkach czy mieszankach warzyw przeznaczonych do przetwórstwa i na mrożonki!
Dlaczego warto sięgać po fasolkę?
Fasolka szparagowa poza ciekawym smakiem charakteryzuje się też zawartością cennych dla organizmu składników! W jej składzie znaleźć można bowiem witaminę A, C, K, E, witaminy z grupy B, a także żelazo, mangan, magnez, cynk, fosfor i potas.
Fot. Fotolia
Regularnie zjadana fasolka szparagowa jest także źródłem dobroczynnego błonnika, który pomaga w odpowiednim trawieniu pokarmów. Dzięki niej zmniejszamy także ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i inne choroby cywilizacyjne!
Warto wspomnieć też, że fasolka opóźnia starzenie się skóry, a ponadto nie zawiera zbyt dużo kalorii co jest dobrą informacją szczególnie dla tych, którzy dbają o linię!
Nasze pomysły na fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa jest pyszna, zdrowa, a przy tym wszechstronna w przygotowaniu! Ten warzywny przysmak świetnie smakuje po ugotowaniu, duszeniu czy zapiekaniu. Przygotowany w odpowiedni sposób urozmaici wiele dań mięsnych, a także tych do których niezbędny jest farsz – mowa tu o naleśnikach, krokietach, zapiekankach, quiche, tartach czy innych potrawach!
Nie macie patentu na wykorzystanie popularnej szparagówki? Koniecznie skosztujcie pysznych roladek z fasolką szparagową, które przygotować możecie zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje!
Genialną i pożywną propozycją okaże się też leczo z fasolki szparagowej wzbogacone o kiełbasę, cebulę, marchew, pomidory, pieczarki i mnóstwo aromatycznych dodatków!
Żółta czy zielona fasolka szparagowa przypadła Wam bardziej do gustu? Pokażcie nam, w jakich wariacjach lubicie spożywać ją najbardziej - czekamy na Wasze przepisy!
LauraLaura
marcinka