Nietolerancja laktozy to jedno ze schorzeń, które dotyka zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. Tutaj chciałabym, w kilku słowach, wytłumaczyć na czym polega ta dolegliwość, jak z nią żyć, i jak przygotowywać posiłki tak, aby były smaczne i zdrowe. Specjalnie dla Was przygotowałam także przykładowe potrawy z gotujmy.pl, jakie mogą się znaleźć w jadłospisie osoby z nietolerancją laktozy.
Laktoza inaczej zwana cukrem mlecznym jest disacharydem, co oznacza że jej cząstki zbudowane są z dwóch jednostek monosacharydów - glukozy i galaktozy. Laktoza występuje w mleku ssaków. Nietolerancja laktozy polega na tym, że organizm nie jest w stanie trawić tego cukru ponieważ w jelicie cienkim nie występuje enzym trawiący laktozę tzw. laktaza lub jest go za mało.
Niestrawiona laktoza przechodzi do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji, co prowadzi do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości - nudności, bóli brzucha, wzdęć czy biegunki.
Występują trzy rodzaje nietolerancji laktozy:
- pierwotna, która może pojawić się w każdym wieku i trwa już do końca życia.
- wtórna pojawiająca się w wyniku przebytej choroby lub polekowa; następuję zahamowanie wydzielania laktazy w wyniku zniszczenia błony jelita cienkiego; nietolerancja ta mija po pewnym czasie.
- wrodzona, która pojawia się zaraz po porodzie i jest wynikiem defektu genetycznego – jelito cienkie w ogóle nie produkuje laktazy.
Często osoby cierpiące na tą przypadłość mogą spożywać produkty mleczne tj. jogurty, kefiry, maślanki, ser, twarogi ponieważ na skutek procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii mlekowych laktoza zostaje w tych produktach częściowo przetworzona na kwas mlekowy.
Jednak w przypadku nietolerancji laktozy mogą wystąpić opóźnione reakcje, które pojawiają się po 4-5 dniach od spożycia produktu. Dlatego warto wcześniej sprawdzić czy rzeczywiście produkty mleczne nie będą szkodliwe, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej!
Mleko i produkty mleczne to przede wszystkim źródło wapnia. Jeśli w codziennym jadłospisie mogą występować produkty mleczne to wapń zostanie dostarczony w odpowiedniej ilości, gorzej jest u osób które muszą całkowicie odstawić wszystko co jest przygotowywane na bazie mleka. Jednak nie należy się martwić ponieważ wapń można dostarczać także z innymi produktami jego źródłem są warzywa liściaste, warzywa strączkowe, suszone figi, ciecierzyca, sardynki czy tofu.
Przykładowe menu z gotujmy.pl
Śniadanie
Hummus z cieciorki autorstwa Cukiereczka13 oraz owsianka bez gotowania z brzoskwiniami doroty20w
II śniadanie
Koktajl sojowy z granolą mysza75 i dietetyczny deser z truskawkami p.jola1.
Obiad
Pikantna zupa kokosowa z tofu i zupa krem z pieczonych pomidorów Bernadetty
Przekąska/podwieczorek
Owoce morza na pikantnym tofu na waflu JaNiny i serek kozi z figami na krakersach Babciagramolki
Kolacja
Ryżowa kanapka z sardynką Babciagramolka i sałatka z jarmużem i pomidorem iwy643.
Małgorzata Koba jest dietetyczką, właścicielką gabinetu dietetycznego „Diety ze Smakiem” w Poznaniu, który powstał z myślą o tych wszystkich, którzy pragną odżywiać się zdrowo, a zarazem smacznie.
Zapraszamy na oficjalną stronę i fanpage gabinetu "Diety ze Smakiem"!
Dowiedz się jak sobie radzić z nietolerancją laktozy >>>