Mięta, ta najbardziej znana, to zielona lub pieprzowa. A kto by przypuszczał, że na calym świecie rośnie jej aż 600 gatunków i odmian!
Mięta jest bardzo łatwa w utrzymaniu i samej uprawie Wystarczy ją zasiać – będzie odbijała w kolejnych latach. Trzeba tylko pamiętać o jej przycinaniu. Łodyżki mięty z listkami warto zasuszyć – w zimie będzie idealnym lekarstwem na bóle żołądka czy wzdęcia.
W postaci świeżej warto wykorzystać miętę do sałatek. Odświeży je i orzeźwi. Miętą możemy też dodać aromatu octowi. W Anglii natomiast popularny jest sos miętowy podawany do baraniny oraz ryb. W olejkach mięta używana jest w produkcji cukierków i innych słodyczy.
Dla smaku warto jest dodać chociażby listek mięty do herbaty – szczególnie w upalne dni.
Mięta jest bardzo łatwa w utrzymaniu i samej uprawie Wystarczy ją zasiać – będzie odbijała w kolejnych latach. Trzeba tylko pamiętać o jej przycinaniu. Łodyżki mięty z listkami warto zasuszyć – w zimie będzie idealnym lekarstwem na bóle żołądka czy wzdęcia.
W postaci świeżej warto wykorzystać miętę do sałatek. Odświeży je i orzeźwi. Miętą możemy też dodać aromatu octowi. W Anglii natomiast popularny jest sos miętowy podawany do baraniny oraz ryb. W olejkach mięta używana jest w produkcji cukierków i innych słodyczy.
Dla smaku warto jest dodać chociażby listek mięty do herbaty – szczególnie w upalne dni.