Zrób z nami kotlety ziemniaczane!

Kotlety ziemniaczane to bezmięsne danie, które przygotujesz z tego, co masz pod ręką! Podstawą kotletów są oczywiście ziemniaki. Co do nich dodać? Jak usmażyć kotlety ziemniaczane? Sprawdź!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zrób z nami kotlety ziemniaczane!
fot. Adobe

Jakie ziemniaki wybrać do kotletów ziemniaczanych?

Podstawą doskonałych kotletów ziemniaczanych są oczywiście ziemniaki. Jakie? Najlepiej, jeśli posiadasz odmianę mączystą, czyli o dużej zawartości skrobi. Jest to tzw. typ kulinarny C. Do popularnych odmian mączystych należą m.in. Anielka, Bursztyn, Etiuda, Honorata, Kos, Legenda, Lena czy Mila.

Jeśli nie masz żadnej z w/w odmian, do przepisu będzie trzeba dodać więcej mąki. Rekomendujemy jednak użycie ziemniaków mączystych.

A co, jeśli nie wiesz, jaką odmianę posiadasz? Istnieje prosty sposób aby to sprawdzić: przekrój ziemniaka na pół i potrzyj połówki o siebie. Jeśli się do siebie kleją, to znaczy, że są to ziemniaki mączyste, jeśli na połówkach zbiera się woda, to znak, że masz do czynienia z ziemniakami twardymi.

Kotlety ziemniaczane - jedno danie, wiele wersji


To pyszne i niezwykle proste danie jakim są kotlety ziemniaczane można przygotować na kilka sposobów. Bazę potrawy stanowią jeszcze ciepłe, świeżo ugotowane ziemniaki, zaś dodatki zależą nie tylko od upodobań, lecz także od regionu Polski, w którym są przygotowywane.

Przykładowo na Podkarpaciu do masy ziemniaczanej dodaje się twaróg i suszony majeranek.

Oprócz ziemniaków warto wykorzystać także inne warzywa. Kotlety ziemniaczane najczęściej serwuje się z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Przepis na kotlety ziemniaczane

Składniki na 10 kotletów:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka świeżo siekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
Opis przygotowania:

Umyj i obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości, odcedź i przełóż do miski. Następnie rozgnieć je jak na puree.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do ziemniaków, wsyp także świeże zioła. Dopraw masę solą (nie żałuj jej, ziemniaki łatwo ją chłoną) i pieprzem. Wymieszaj masę ręką, dodaj mąkę ziemniaczaną i formuj kotlety.

Kotlety obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju na złoto z obu stron.

Zobacz też nasze przepisy na krokiety