Makaron ryżowy w kształcie ryżu, nitek, rurek i wstążek można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.Jedzenie makaronu ryżowego zaleca się nie tylko wielbicielom dalekowschodniej kuchni, lecz także osobom będącym na diecie i uczulonym na gluten. Taki makaron jest niskokaloryczny, bezglutenowy, a ponadto nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników.
Makaron ryżowy bez gotowania
Makaron ryżowy nitki, który dominuje w sklepach, jest zwykle bardzo cieniutki i nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go niewielką ilością gorącej wody i pozostawić na 2-3 minuty pod przykryciem, aby napęczniał.
Świeży i gruby makaron ryżowy – jak gotować?
Makaron ryżowy wstążki (3 mm lub 5 mm) trzeba zagotować, tak samo jak świeży makaron ryżowy przygotowywany w wietnamskich domach. Aby ugotować taki makaron:
Makaron ryżowy – nitki czy wstążki?
Makaron ryżowy nitki jest szybszy w przygotowaniu, ale nie zawsze sprawdza się lepiej niż ten formie wstążek. Przeznaczony głównie do sałatek i azjatyckich zup. Nie zastąpi jednak wstążek z makaronu ryżowego w tradycyjnych daniach typu pad thai.
Makaron ryżowy bez gotowania
Makaron ryżowy nitki, który dominuje w sklepach, jest zwykle bardzo cieniutki i nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go niewielką ilością gorącej wody i pozostawić na 2-3 minuty pod przykryciem, aby napęczniał.
Świeży i gruby makaron ryżowy – jak gotować?
Makaron ryżowy wstążki (3 mm lub 5 mm) trzeba zagotować, tak samo jak świeży makaron ryżowy przygotowywany w wietnamskich domach. Aby ugotować taki makaron:
- Mocz go przez kilka minut w zimnej wodzie, a następnie odsącz.
- W oddzielnym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli do smaku (lub bez niej).
- Wrzuć makaron do garnka, kiedy woda zacznie wrzeć.
- Gotuj przez 6-7 minut od momentu wrzenia wody z makaronem.
- Odsącz makaron na sitku (nie musisz przelewać go wodą).
Makaron ryżowy – nitki czy wstążki?
Makaron ryżowy nitki jest szybszy w przygotowaniu, ale nie zawsze sprawdza się lepiej niż ten formie wstążek. Przeznaczony głównie do sałatek i azjatyckich zup. Nie zastąpi jednak wstążek z makaronu ryżowego w tradycyjnych daniach typu pad thai.