Jak ugotować makaron ryżowy?

Gotowanie makaronu ryżowego jest najczęściej zbędne. Taki, który można kupić w sklepie, zalewa się tylko wrzątkiem i odstawia na kilka minut pod przykryciem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować makaron ryżowy?
fot. Fotolia
Makaron ryżowy w kształcie ryżu, nitek, rurek i wstążek można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.Jedzenie makaronu ryżowego zaleca się nie tylko wielbicielom dalekowschodniej kuchni, lecz także osobom będącym na diecie i uczulonym na gluten. Taki makaron jest niskokaloryczny, bezglutenowy, a ponadto nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników.

Makaron ryżowy bez gotowania

Makaron ryżowy nitki, który dominuje w sklepach, jest zwykle bardzo cieniutki i nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go niewielką ilością gorącej wody i pozostawić na 2-3 minuty pod przykryciem, aby napęczniał.

Świeży i gruby makaron ryżowy – jak gotować?

Makaron ryżowy wstążki (3 mm lub 5 mm) trzeba zagotować, tak samo jak świeży makaron ryżowy przygotowywany w wietnamskich domach. Aby ugotować taki makaron:
  • Mocz go przez kilka minut w zimnej wodzie, a następnie odsącz.
  • W oddzielnym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli do smaku (lub bez niej).
  • Wrzuć makaron do garnka, kiedy woda zacznie wrzeć.
  • Gotuj przez 6-7 minut od momentu wrzenia wody z makaronem.
  • Odsącz makaron na sitku (nie musisz przelewać go wodą).

Makaron ryżowy – nitki czy wstążki?

Makaron ryżowy nitki jest szybszy w przygotowaniu, ale nie zawsze sprawdza się lepiej niż ten formie wstążek. Przeznaczony głównie do sałatek i azjatyckich zup. Nie zastąpi jednak wstążek z makaronu ryżowego w tradycyjnych daniach typu pad thai.