Co jeść, a czego lepiej unikać
Charakterystyczne produkty kuchni wietnamskiej prócz ryżu i makaronu, czyli podstawowych elementów większości azjatyckich dań, to: sos rybny, trawa cytrynowa, cynamon, chili i sos słodko-kwaśny.
Dowiedz się jak powtaje sos rybny! >>>
Kolejne unikatowe produkty dostępne tylko w oryginalnych wietnamskich sklepach to owoce. Warto ich spróbować, ponieważ potrafią zadziwić niespotykanym smakiem. Jednym z nich jest durian. Duży kolczasty owoc o owalnym kształcie, gdy jest świeży przypomina w smaku budyń waniliowy lecz po kilku dniach intensywny zapach staje się nie do zniesienia do tego stopnia, że w wielu hotelach jest zakaz trzymania tych owoców.
Zobacz jak wygląda durian w wątku na forum - Co to za owoc? >>>
Częściej spotykane w Polsce jest liczi, które zawierają bardzo dużo witaminy C. Wyglądem przypominają kolczastą śliwkę w twardej skorupce. Pitaya z kolei jest wielkości dorodnego melona. Często nazywana jest owocem smoka, ponieważ z wyglądu kojarzy się z tym legendarnym stworzeniem. W smaku zbliżona do kiwi, z tą różnicą, że jest dużo słodsza i większa.
Sajgonki, czyli spring rolls
Dobrą propozycją dla przyrządzających swoje pierwsze potrawy kuchni wietnamskiej są sajgonki. Proste w przygotowaniu, smaczne, a przede wszystkim zdrowe i sycące danie.
Sajgonki są potrawą często serwowaną jako przekąska. Jak je przygotować? Potrzebne składniki to: papier ryżowy, mięso mielone, kapusta pekińska, makaron sojowy, cebula, grzybki mun, pokrojona w drobne paseczki marchew, jajko, sos sojowy. Można je robić również w wersji wegetariańskiej.
Przygotowanie należy zacząć od namoczenia grzybków we wrzątku i pokrojenia w paseczki, podobnie namacza się makaron. Warzywa trzeba drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać grzyby, makaron i surowe jajko. W ten sposób powstaje farsz do sajgonek, który należy odstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować papier ryżowy, który należy namoczyć w ciepłej wodzie. Na miękki papier nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Pozwalamy sajgonkom wyschnąć i smażymy. Podawać od razu z sosem chili, ponieważ odgrzane nie smakują już tak dobrze.
Innym smacznym daniem jest zupa pho
Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni wietnamskiej, poza sajgonkami. Niewzykle sycąca zupa pho pochodzi z Wietnamu, powstała pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej.
Składniki:
- cebula,
- wołowina (koniecznie z kością),
- korzeń imbiru,
- gwiazdki anyżu,
- czosnek (3 ząbki),
- cynamon (1 laska),
- sos rybny,
- cytryna,
- makaron ryżowy i przyprawy.
Przygotowując zupę należy zagotować wywar z mięsa, następnie dodać imbir i cebulę (podsmażone na złoty kolor na suchej patelni), dwie gwiazdki anyżu, czosnek (nieobrany) i laskę cynamonu. Po 2 godzinach należy usunąć tłuszcz, wyjąć mięso i pokroić na małe kawałki (usunąć kość), odcedzić rosół. Następnie wrzucić pokrojone mięso, przygotowany wcześniej makaron ryżowy, pokrojone warzywa i przyprawy.
Makaron najlepiej wkładać od razu do miseczki i zalewać wywarem, bezpośrednio przed podaniem. Na koniec szczypta kolendry, chili i soku z cytryny.
Wietnamskie desery są zwykle bardzo słodkie
Popularne są owoce w cieście. W ten sposób podawane są między innymi ananasy i banany. Przepis na deser jest prosty. Wystarczy zrobić ciasto na naleśniki używając mąki, wody, oleju, jaj, cukru i odrobiny proszku do pieczenia. Następnie obtoczyć owoce w cieście i smażyć w głębokim oleju. Jeść ciepłe, polane słodkim sosem lub bez niczego.
Tradycyjna kuchnia wietnamska znacznie różni się od potraw podawanych w barach szybkiej obsługi. Dania podawane w takich miejscach są przystosowane do polskiego gustu, dlatego aby spróbować potraw, które podawane są w Wietnamie należy wybrać się do restauracji lub ugotować je samodzielnie zgodnie z oryginalnym przepisem.
Artykuł powstał dzięki uprzejmości restauracji Quan Ngon. W menu lokalu można znaleźć wymienione potrawy i wiele innych tradycyjnych wietnamskich dań.
Charakterystyczne produkty kuchni wietnamskiej prócz ryżu i makaronu, czyli podstawowych elementów większości azjatyckich dań, to: sos rybny, trawa cytrynowa, cynamon, chili i sos słodko-kwaśny.
Dowiedz się jak powtaje sos rybny! >>>
Kolejne unikatowe produkty dostępne tylko w oryginalnych wietnamskich sklepach to owoce. Warto ich spróbować, ponieważ potrafią zadziwić niespotykanym smakiem. Jednym z nich jest durian. Duży kolczasty owoc o owalnym kształcie, gdy jest świeży przypomina w smaku budyń waniliowy lecz po kilku dniach intensywny zapach staje się nie do zniesienia do tego stopnia, że w wielu hotelach jest zakaz trzymania tych owoców.
Zobacz jak wygląda durian w wątku na forum - Co to za owoc? >>>
Częściej spotykane w Polsce jest liczi, które zawierają bardzo dużo witaminy C. Wyglądem przypominają kolczastą śliwkę w twardej skorupce. Pitaya z kolei jest wielkości dorodnego melona. Często nazywana jest owocem smoka, ponieważ z wyglądu kojarzy się z tym legendarnym stworzeniem. W smaku zbliżona do kiwi, z tą różnicą, że jest dużo słodsza i większa.
Sajgonki, czyli spring rolls
Dobrą propozycją dla przyrządzających swoje pierwsze potrawy kuchni wietnamskiej są sajgonki. Proste w przygotowaniu, smaczne, a przede wszystkim zdrowe i sycące danie.
Sajgonki są potrawą często serwowaną jako przekąska. Jak je przygotować? Potrzebne składniki to: papier ryżowy, mięso mielone, kapusta pekińska, makaron sojowy, cebula, grzybki mun, pokrojona w drobne paseczki marchew, jajko, sos sojowy. Można je robić również w wersji wegetariańskiej.
Przygotowanie należy zacząć od namoczenia grzybków we wrzątku i pokrojenia w paseczki, podobnie namacza się makaron. Warzywa trzeba drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać grzyby, makaron i surowe jajko. W ten sposób powstaje farsz do sajgonek, który należy odstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować papier ryżowy, który należy namoczyć w ciepłej wodzie. Na miękki papier nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Pozwalamy sajgonkom wyschnąć i smażymy. Podawać od razu z sosem chili, ponieważ odgrzane nie smakują już tak dobrze.
Innym smacznym daniem jest zupa pho
Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni wietnamskiej, poza sajgonkami. Niewzykle sycąca zupa pho pochodzi z Wietnamu, powstała pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej.
Składniki:
- cebula,
- wołowina (koniecznie z kością),
- korzeń imbiru,
- gwiazdki anyżu,
- czosnek (3 ząbki),
- cynamon (1 laska),
- sos rybny,
- cytryna,
- makaron ryżowy i przyprawy.
Przygotowując zupę należy zagotować wywar z mięsa, następnie dodać imbir i cebulę (podsmażone na złoty kolor na suchej patelni), dwie gwiazdki anyżu, czosnek (nieobrany) i laskę cynamonu. Po 2 godzinach należy usunąć tłuszcz, wyjąć mięso i pokroić na małe kawałki (usunąć kość), odcedzić rosół. Następnie wrzucić pokrojone mięso, przygotowany wcześniej makaron ryżowy, pokrojone warzywa i przyprawy.
Makaron najlepiej wkładać od razu do miseczki i zalewać wywarem, bezpośrednio przed podaniem. Na koniec szczypta kolendry, chili i soku z cytryny.
Wietnamskie desery są zwykle bardzo słodkie
Popularne są owoce w cieście. W ten sposób podawane są między innymi ananasy i banany. Przepis na deser jest prosty. Wystarczy zrobić ciasto na naleśniki używając mąki, wody, oleju, jaj, cukru i odrobiny proszku do pieczenia. Następnie obtoczyć owoce w cieście i smażyć w głębokim oleju. Jeść ciepłe, polane słodkim sosem lub bez niczego.
Tradycyjna kuchnia wietnamska znacznie różni się od potraw podawanych w barach szybkiej obsługi. Dania podawane w takich miejscach są przystosowane do polskiego gustu, dlatego aby spróbować potraw, które podawane są w Wietnamie należy wybrać się do restauracji lub ugotować je samodzielnie zgodnie z oryginalnym przepisem.
Artykuł powstał dzięki uprzejmości restauracji Quan Ngon. W menu lokalu można znaleźć wymienione potrawy i wiele innych tradycyjnych wietnamskich dań.