Grecki sos tzatziki

  • 1

Grecki sos tzatziki to nieodłączny towarzysz wiosennych i letnich potraw - kiedy pojawia się na stołach wiemy już, że lato jest w pełni, a jedząc go czujemy prawie piasek greckiej plaży pod stopami! Świetnie pasuje jako sos do dań mięsnych, ale równie dobrze nadaje się jako dip do przekąsek lub dressing do sałatek.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Grecki sos tzatziki
Pyszny, grecki sos tzatziki to nieodłączny towarzysz wiosennych i letnich potraw. Zobacz jak zrobić klasyczny sos tzatziki.

JAK ZROBIĆ KLASYCZNY SOS TZATZIKI?

Składniki:
  • ogórek
  • oliwa z oliwek
  • jogurt gęsty, grecki
  • czosnek - ząbek
  • sok z cytryny
  • sól
Przygotowanie:

Sos tzatziki powstaje z kilku prostych składników i niektórym łatwej go zrobić niż wymówić nazwę. To tradycyjnie grecki dodatek do przekąsek lub dań obiadowych – w szczególności mięs, a swoje lokalne odmiany mają i Turcy, i Cypryjczycy.

Ogórka trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Warto odsączyć posiekanego i posolonego ogórka trochę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wrzucamy do miski, dolewamy trochę oliwy z oliwek i szklankę (około 250 g) gęstego jogurtu.

Teraz wystarczy doprawić zmiażdżonym wcześniej czosnkiem, koperkiem albo posiekaną miętą i wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Pamiętajmy o próbowaniu tzatziki w czasie robienia! Wkładamy na ok.30 minut do lodówki, co pozwoli smakom się połączyć.

Ogólne wiadomości o sosie tzatziki
 
Sos tzatziki  to sos grecki, który podawany jest zazwyczaj jako dodatek do dań z grilla, smażonych lub pieczonych. Sos ten może być podawany oddzielnie jako tak zwany dip. Nie ulega wątpliwości, że sos ten jest najpopularniejszą przystawką w greckiej kuchni. Sos też możemy jeść również z zapieczonym pieczywem lub podać go do obiadu (idealnie komponuje się i smakuje z mięskiem i młodymi ziemniaczkami z koperkiem).
 
Często oprócz tego, co zostało wymienione wyżej w przepisie, do tego  greckiego sosu dodaje się również inne składniki. Tymi składnikami są na przykład pieprz, koperek, ocet winny, biała papryka czy korzeń pietruszki. Bez problemu można także dodać sera fetę czy miętę. Wszystko zależy oczywiście od tego, jaki smak możemy uzyskać.
 
Sos ten można przygotowywać z różnych składników i naprawdę w rozmaity sposób. Wszystko uzależnione jest od gustów oraz upodobań osoby, która ten sos przyrządza.
 
Często bazą do przygotowania sosu tzatziki jest sos czosnkowy.

Tzatziki
 
Sos czosnkowy
 
Sos czosnkowy jest sosem, który większość osób uwielbia. To wspaniały dodatek do wielu dań, w tym do pizzy czy sałatek. Zawsze się sprawdza, a przede wszystkim jest zdrowy. Nie należy zapominać o tym, że czosnek to naturalny antybiotyk.
 
Jak przyrządzić sos czosnkowy?
 
Przygotuj czosnek (najlepiej 3 lub cztery ząbki). Następnie obierz go i przeciśnij przez praskę. Kiedy już to zrobisz, posól czosnek i pozwól, żeby tak chwilę "poleżał". Czosnek wtedy zmięknie i będzie jeszcze lepszy. Jeżeli nie masz praski, musisz poradzić sobie w inny sposób. Czosnek możesz zmiażdżyć widelcem lub tłuczkiem.
 
Pamiętaj, żeby przyrządzić sos ze świeżego czosnku. Sos, który przyrządzony jest z czosnku granulowanego nie smakuje już tak dobrze.
 
Jeżeli chcesz, aby Twój sos był jeszcze lepszy, dodaj do niego troszeczkę oliwy.
 
Jak czosnek trochę zmięknie w soli, dodaj do niego jogurt oraz majonez. Oczywiście, dodajesz to w takich proporcjach, które Tobie odpowiadają. Jedni chcą, żeby sos był ostry, inni, żeby z kolei był łagodniejszy. Dlatego dodawaj jogurtu i majonezu tak, by uzyskać efekt, którego potrzebujesz. 
 
Kiedy wszystko razem już dokładnie wymieszasz, możesz dodać do sosu jeszcze inne przyprawy. Są to koperek, zioła (te, które lubisz, np. bazylia, wtedy oczywiście nie dodajesz koperku). 
 
Niektórzy, aby zagęścić sos czosnkowy, dodają do niego twaróg naturalny, oczywiście w niewielkiej ilości. Wszystko należy wymieszać dokładnie i gotowe!