Steki z reguły smaży się na tzw. angielską metodę, która polega na krótkotrwałej obróbce w wysokiej temperaturze. Tak usmażone mięso ma rumianą skórkę i jest soczyste w środku.
Mięso na steki powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Mięso można wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i przyprawach. Nie wolno go jednak solić, bo steki będą twarde.
Steki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanym klarowanym maśle, bądź dobrej jakości oleju roślinnym. Ale i do oleju warto dodać odrobinę masła, które podniesie temperaturę smażenia. Uwaga, bardzo rozgrzanym tłuszcz przy zetknięciu z mięsem pryska!
Steki obsmażamy równomiernie z obu stron na złoty kolor. Potem dopiero je dosmażamy lub wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika.
W zależności od tego, jaki rodzaj steku chcemy uzyskać to mięso smażymy z każdej strony po:
- 3-4 minuty - stek krwisty, różowy w środku i bardzo soczysty
- 9-11 minut - stek półkrwisty
- 13-15 minuty - stek dobrze wysmażony.
Dobrym sposobem na sprawdzenie stopnia wysmażenia, jest delikatnie naciśnięcie mięsa. Im stawia większy opór, tym jest bardziej wysmażone.
Dopiero po usmażeniu steków doprawiamy je solą.
Mięso na steki powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Mięso można wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i przyprawach. Nie wolno go jednak solić, bo steki będą twarde.
Steki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanym klarowanym maśle, bądź dobrej jakości oleju roślinnym. Ale i do oleju warto dodać odrobinę masła, które podniesie temperaturę smażenia. Uwaga, bardzo rozgrzanym tłuszcz przy zetknięciu z mięsem pryska!
Steki obsmażamy równomiernie z obu stron na złoty kolor. Potem dopiero je dosmażamy lub wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika.
W zależności od tego, jaki rodzaj steku chcemy uzyskać to mięso smażymy z każdej strony po:
- 3-4 minuty - stek krwisty, różowy w środku i bardzo soczysty
- 9-11 minut - stek półkrwisty
- 13-15 minuty - stek dobrze wysmażony.
Dobrym sposobem na sprawdzenie stopnia wysmażenia, jest delikatnie naciśnięcie mięsa. Im stawia większy opór, tym jest bardziej wysmażone.
Dopiero po usmażeniu steków doprawiamy je solą.
Gość
Gość
Ludzie! Troche pomyslunku, zanim cos napiszecie ;)
Gość
Gość
Gość
brak słów!
Gość
Smażymy na oliwie lub oleju na 3 min przed końcem smażenia polewamy mięso octem balsamicznym u i kładziemy na każdy kawałek masło!
Full Wypas!!
Gość
Gość
Gość
Zamieszczam linka do super przepisów na stek Gordona Brown'a...
http://www.channel4.com/food/recipes/chefs/gordon-ramsay/steak-and-chips-with-a-rocket-and-parmesan-salad-recipe_p_1.html
pozdrawiam.
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość