Zapiekane ziemniaki są przygotowywane w formie talarków, plasterków lub frytek. W akompaniamencie kremowych sosów serowych lub mięsnych są prostym daniem, które przyrządzimy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym z ulubionymi dodatkami. Sprawdź, jakie to proste!
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
• 2,5 kilograma mączystych ziemniaków
• 1 szklanka śmietanki kremówki
• pół główki czosnku
• 10 dag sera Cheddar lub Gruyere
• 1 szklanka mleka
• pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
• szczypta gruboziarnistej soli
• szczypta grubo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
• Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
• Umyj dokładnie ziemniaki i obierz, po czym włóż do naczynia z wodą, by zapobiec ściemnieniu.
• Natrzyj dokładnie naczynie żaroodporne główka czosnku.
• Podgrzej w osobnym rondlu śmietankę, mleko, gałkę muszkatołową oraz wsyp sól. Zagrzej do momentu, aż na powierzchni pojawią się niewielkie bąbelki. Odstaw z kuchenki.
• W międzyczasie pokrój ziemniaki w grubsze plastry i ułóż w formie do zapiekania.
• Zalej przygotowanym wcześniej płynem i delikatnie wmasuj w ziemniaki.
• Zetrzyj ser i posyp nim z wierzchu potrawy.
• Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 70 minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną i nabiorą złocistej barwy.
Odmiany ziemniaków do zapiekania
• Irga lub Irys - Idealne zarówno do pieczenia, jak i smażenia. Nie jest to odmiana ziemniaków o zwartym miąższu, ale świetnie absorbują wszelkie płyny i sosy, które dodawane są podczas zapiekania w żaroodpornym naczyniu. Nie należy ich przegotowywać, gdyż istnieje ryzyko, że będą niesmaczne. Podczas krojenia wytwarza się delikatny film mączny, który możemy niwelować, podczas opłukania w zimnej wodzie.
• Ibis - Bogate w skrobię mają lekką, kremową konsystencję. Perfekcyjnie sprawdzą się podczas pieczenia oraz przygotowywania puree do zapiekanki farmerskiej. Tekstura pozwala na dobre połączenie się składników płynnych z resztą dania. Zapiekane w piekarniku doskonale zatrzymują w sobie wodę, co dodatkowo sprawia, że są delikatne, minimalizując ryzyko wysuszenia.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
• 2,5 kilograma mączystych ziemniaków
• 1 szklanka śmietanki kremówki
• pół główki czosnku
• 10 dag sera Cheddar lub Gruyere
• 1 szklanka mleka
• pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
• szczypta gruboziarnistej soli
• szczypta grubo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
• Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
• Umyj dokładnie ziemniaki i obierz, po czym włóż do naczynia z wodą, by zapobiec ściemnieniu.
• Natrzyj dokładnie naczynie żaroodporne główka czosnku.
• Podgrzej w osobnym rondlu śmietankę, mleko, gałkę muszkatołową oraz wsyp sól. Zagrzej do momentu, aż na powierzchni pojawią się niewielkie bąbelki. Odstaw z kuchenki.
• W międzyczasie pokrój ziemniaki w grubsze plastry i ułóż w formie do zapiekania.
• Zalej przygotowanym wcześniej płynem i delikatnie wmasuj w ziemniaki.
• Zetrzyj ser i posyp nim z wierzchu potrawy.
• Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 70 minut, do momentu aż ziemniaki zmiękną i nabiorą złocistej barwy.
Odmiany ziemniaków do zapiekania
• Irga lub Irys - Idealne zarówno do pieczenia, jak i smażenia. Nie jest to odmiana ziemniaków o zwartym miąższu, ale świetnie absorbują wszelkie płyny i sosy, które dodawane są podczas zapiekania w żaroodpornym naczyniu. Nie należy ich przegotowywać, gdyż istnieje ryzyko, że będą niesmaczne. Podczas krojenia wytwarza się delikatny film mączny, który możemy niwelować, podczas opłukania w zimnej wodzie.
• Ibis - Bogate w skrobię mają lekką, kremową konsystencję. Perfekcyjnie sprawdzą się podczas pieczenia oraz przygotowywania puree do zapiekanki farmerskiej. Tekstura pozwala na dobre połączenie się składników płynnych z resztą dania. Zapiekane w piekarniku doskonale zatrzymują w sobie wodę, co dodatkowo sprawia, że są delikatne, minimalizując ryzyko wysuszenia.
Jagodowa