Pieczone ziemniaki w mundurkach przygotujesz z dodatkiem przypraw, np. kolendry, soli, rozmarynu, majeranku, papryki lub oregano. Możesz do nich dodać masło bądź też zrobić domowe masło czosnkowe.
Jak zrobić zapiekane ziemniaki?
Przed zrobieniem ziemniaków w mundurkach należy je dokładnie umyć. Niektórzy, zanim włożą ziemniaki do piekarnika, gotują je w osolonej wodzie (nie do pełnej miękkości). Dzięki temu proces opiekania trwa krócej. Po tym czasie studzą je nieco, kroją wzdłuż, na pół lub na mniejsze kawałki i przyprawiają. Gotowanie trwa 10-15 minut, a pieczenie 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C.
Pieczone ziemniaki w mundurkach tylko z użyciem piekarnika zrobisz w następujący sposób:
Ziemniaki pieczone w mundurkach najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Możesz je jeść np. z kefirem lub jako dodatek do obiadu, surówek, sałatek, bądź mięsa.
Jak zrobić zapiekane ziemniaki?
Przed zrobieniem ziemniaków w mundurkach należy je dokładnie umyć. Niektórzy, zanim włożą ziemniaki do piekarnika, gotują je w osolonej wodzie (nie do pełnej miękkości). Dzięki temu proces opiekania trwa krócej. Po tym czasie studzą je nieco, kroją wzdłuż, na pół lub na mniejsze kawałki i przyprawiają. Gotowanie trwa 10-15 minut, a pieczenie 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C.
Pieczone ziemniaki w mundurkach tylko z użyciem piekarnika zrobisz w następujący sposób:
- Umyj ziemniaki.
- Ponacinaj ziemniaki w poprzek bądź potnij na niewielkie kawałki.
- Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia lub posmarowanym tłuszczem.
- Utrzyj masło z drobno posiekanym lub przetartym przez praskę czosnkiem i wybranymi przyprawami.
- Posmaruj ziemniaki masłem.
- Przykryj naczynie folią.
- Piecz ziemniaki około 60 minut (obracając je co jakiś czas).
Ziemniaki pieczone w mundurkach najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Możesz je jeść np. z kefirem lub jako dodatek do obiadu, surówek, sałatek, bądź mięsa.