Pieczone ziemniaki to dodatek do wielu potraw obiadowych. Można je podać na codzienny obiad lub na uroczysty poczęstunek dla znakomitych gości. Wyglądają efektownie, smakują wspaniale i komponują się z wieloma smakami.
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
Do pieczenia wybieramy ziemniaki twarde, nie rozpadające się. Zawierają one mniejszą ilość skrobi, a są bardziej wilgotne. Najlepsze będą ziemniaki sałatkowe, jeśli ich nie mamy możemy użyć ogólnoużytkowych.
Do czego podawać pieczone ziemniaki?
Chrupiące cząstki ziemniaków świetnie pasują do pieczonej ryby, grillowanej piersi kaczki, czy kurczaka z rusztu. Odpowiednia surówka i obiad gotowy. Super będzie się komponowała tutaj kiszona kapusta, czy tarte pieczone buraczki. Taki zestaw spokojnie możemy podać na elegancką uroczystość dla znamienitych gości.
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
- Do przygotowania naszego dania ziemniaki szorujemy, nie musimy ich obierać. Kroimy wzdłuż na kilka 3-4 dość grube kawałki. Możemy je podgotować w wodzie przez 4-5 minut z dodatkiem łyżeczki cukru, lekko studzimy.
- Następnie polewamy je olejem lub oliwą, mogą być smakowe według uznania. Przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką i ziołami. Świetnie sprawdzi się tymianek, oregano, czy majeranek.
- Tak przygotowane ziemniaki wkładamy na blaszkę, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 15-20 minut.
Do pieczenia wybieramy ziemniaki twarde, nie rozpadające się. Zawierają one mniejszą ilość skrobi, a są bardziej wilgotne. Najlepsze będą ziemniaki sałatkowe, jeśli ich nie mamy możemy użyć ogólnoużytkowych.
Do czego podawać pieczone ziemniaki?
Chrupiące cząstki ziemniaków świetnie pasują do pieczonej ryby, grillowanej piersi kaczki, czy kurczaka z rusztu. Odpowiednia surówka i obiad gotowy. Super będzie się komponowała tutaj kiszona kapusta, czy tarte pieczone buraczki. Taki zestaw spokojnie możemy podać na elegancką uroczystość dla znamienitych gości.
SylaUla