Jak ugotować kalafior?

  • 14

Jak ugotować kalafior, żeby był smaczniejszy? Kalafior będzie słodszy jeśli dodasz do niego pół łyżeczki cukru lub odrobinę mleka.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jak ugotować kalafior?
fot. Adobe Stock
Gotowanie kalafiora jest bardzo proste, jeśli zastosujesz się do kilku wskazówek. Najlepiej smakuje kalafior ugotowany al dente, który jest delikatnie chrupiący i nie rozpada się w daniu. Czas gotowania kalafiora zależy od tego, czy gotujemy go w całości czy przed gotowaniem dzielimy go na różyczki. 

Jak prawidłowo ugotować kalafior?


Gotowanie kalafiora z mlekiem lub cukrem sprawi, że kalafior będzie jeszcze smaczniejszy. Nadasz wtedy warzywu słodszy i delikatniejszy smak. Jeśli chcesz zachować śnieżnobiałą barwę, wystarczy, że do gotującej wody dodasz kilka kropli soku z cytryny.

Zobacz jak ugotować kalafior:
 
  1. Kalafior umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Umyty kalafior oddziel od głąba i liści. Nie wyrzucaj ich – są doskonałym składnikiem do wielu potraw!
  3. Na średniej wielkości kalafiora, zagotuj 3 litry wody. Do wody dodaj 3 łyżeczki soli i szczyptę cukru lub mleka, jeśli ugotowany kalafior ma mieć słodki posmak.
  4. Włóż kalafior do garnka i gotuj przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu sprawdź widelcem, czy kalafior jest już wystarczająco miękki.
 
Jeżeli gotujesz kalafior podzielony na różyczki, ugotowanie kalafiora zajmie ci ok. 10 minut. Możesz także ugotować kalafior na parze, wtedy zachowa on więcej składników odżywczych, a sam proces gotowania zajmie także ok. 10 minut.

Co zrobić z kalafiora? Ile gotować kalafior?
 fot. Adobe Stock

Jak wykorzystać ugotowany kalafior?

 
Do przyrządzania rozmaitych dań możesz wykorzystać ugotowany kalafior jak i jego liście i głąb. Lekkim i sycącym daniem może być zupa krem z liści kalafiora. Możesz tez mrożone liście kalafiora wykorzystać na jarzynkę do ugotowania bulionu. Jeśli nie wykorzystasz całego warzywa, zobacz jak zamrozić kalafiora.
 
Kalafior sprawdza się świetnie nie tylko w zupach, ale też w sałatkach – ważne, żeby do tego typu dań, kalafior był ugotowany al dente w innym przypadku, będzie się rozpadał, tworząc nieestetyczną papkę.
 
Ugotowany kalafior to składnik często stosowany w potrawach kuchni indyjskiej. Możesz użyć go do przygotowania maślanego curry z kalafiora – to proste do zrobienia danie, w którym kluczową rolę grają przyprawy i ugotowane różyczki kalafiora. Warzywo sprawdzi się też świetnie jeśli chcesz usmażyć kotlety z kalafiora albo zrobić kalafior w panierce, wtedy możesz polać takie danie sosem serowym lub śmietanowym i stworzyć pyszny posiłek.