Zapewne większość z osób czytających ten artykuł nie próbowała jeszcze jarmużu. Omijamy go na sklepowych półkach, bo nie do końca wiemy do czego można go wykorzystać.
Postaram się przybliżyć Wam trochę to warzywo.
Przede wszystkim należy do rodziny kapustnych i taki też ma smak. Bardzo przypomina kapustę. Ma ciemnozielone liście, z grubszymi nerwami.
Zawiera przede wszystkim potas, wapń, witaminy A, B, K i C, luteinę (która dba o wzrok), żelazo oraz kwas foliowy. Co bardzo ważne, zawiera w swoim składzie sulforafan. Jest to składnik, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Zapobiega także chorobom serca. Nie można jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ zawiera szczawiany, które przyczyniają się do zakwaszania organizmu.
Jeśli chodzi o jego przygotowanie, to należy go dokładnie umyć i wyciąć grube nerwy. Nadaje się do przyrządzania różnych soków. Jego smak można podkreślić owocami.
W Kanadzie bardzo popularne są chipsy z jarmużu, przygotowuje się je ekspresowo. W zamian mamy zdrową i smaczną przekąskę. Dodatkowo można zmieniać ich smak, poprzez dodawanie różnych przypraw.
Jarmuż jest także doskonałym składnikiem zup. Ja szczególnie polecam krupnik z jarmużem i kaszą jęczmienną. Może stanowić także dodatek do dań głównych, wystarczy go blanszować i doprawić.
W daniach głównych jarmuż również doskonale się sprawdza. Dobrze komponuje się z rybami, mięsem. A nawet można przygotować na jego bazie pesto.
Kupując jarmuż należy wybierać młode liście, bez widocznych przebarwień. W lodówce może leżeć nawet kilka dni.
Zobacz, jak przygotować chipsy z jarmużu!
Nina W.