Jak jeść awokado?

  • 1

Awokado przed jedzeniem przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę ze środka i obieramy ze skóry.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak jeść awokado?
fot. Fotolia
Awokado to owoc, który nie jest u nas jeszcze dość popularny. Niektórzy nie kupują go, ponieważ nie znają jego zastosowania i sposobu spożycia. Jednak kiedy zaznajomimy się już z awokado, zauważymy jego zalety i często będziemy po nie sięgać.

Awokado jak jeść?

Awokado na początku musimy pozbawić skóry i pestki. Najprostszym sposobem będzie:
  • przekrojenie owocu wzdłuż na pół,
  • usunięcie pestki z tej połowy w której została- wystarczy wbić w nią ostry nóż, przekręcić i wyjdzie bez problemu,
  • pozostaje jeszcze skóra, którą najłatwiej usunąć wydrążając zielony miąższ łyżką.
  • Teraz pozostaje miąższ skropić sokiem z cytryny by nie ściemniał.
Możemy go zajadać pokrojony w plastry z kromką chleba i pomidorem  lub przygotować różnorodne pyszne potrawy-pasty, sałatki, koktajle, czy kremy na słodko.

Z czym jeść awokado?
  • Awokado możemy jeść w towarzystwie różnorodnych warzyw- pomidory, papryka, ogórek, czy rzodkiewka,
  • Świetnie smakuje z jajkiem w różnej postaci- ugotowanym na twardo, sadzonym, czy omletem,
  • Dodatek różnorodnych serów też jest wskazany- serki kremowe, mozzarella, feta ,czy twaróg.
Jak wybrać awokado?

Wybierając awokado najlepiej jest kupić takie, które będzie nadawało się od razu do spożycia. Sprawdzamy to dotykając owocu. Jeśli  jego skórka ugina się lekko podczas naciskania, a następnie wraca do swojego kształtu, spokojnie możemy włożyć go do naszego koszyka.
Twarde awokado połóżmy w ciemnym miejscu na dwa, trzy dni, w tym czasie powinno ono dojrzeć.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado mimo iż zawiera dużo tłuszczu jest bardzo zdrowe. Obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, pomaga w dobrym funkcjonowaniu naszych oczu. Zawiera wiele potrzebnych nam witamin i mikroelementów.