Orzechy włoskie to jedne z najczęściej zjadanych orzechów w naszych domach. Świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach, deserach, a także w sałatkach, mięsnych roladach, czy jako jeden ze składników farszy i pasztetów.
Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?
Obieranie orzechów włoskich z gorzkiej, brązowej skórki jest czasochłonne i trudne. Można sobie tę czynność trochę ułatwić.
Są na to dwa sposoby, pierwszy:
Do rozłupywania orzechów służy dziadek do orzechów, jednak niektóre z nich są wyjątkowo twarde.
Orzechy włoskie zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Po za tym są bogate w witaminy C, E i grupy B oraz w żelazo, fosfor, magnez i cynk.
Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?
Obieranie orzechów włoskich z gorzkiej, brązowej skórki jest czasochłonne i trudne. Można sobie tę czynność trochę ułatwić.
Są na to dwa sposoby, pierwszy:
- Zalewamy obrane orzechy wrzącą wodą.
- Po chwili wodę wylewamy, orzechy osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Tak przygotowane obieramy małym nożykiem.
- Rozłupane orzechy układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 15 minut.
- Po wyjęciu i ostudzeniu, pocieramy orzechy o siebie, skórka powinna łatwo odejść.
- Zamiast w piekarniku możemy je również uprażyć na rozgrzanej patelni.
Do rozłupywania orzechów służy dziadek do orzechów, jednak niektóre z nich są wyjątkowo twarde.
- W takim przypadku wystarczy, że wcześniej zamoczymy je w osolonej wodzie i zostawimy pod przykryciem na około godzinę.
- Po tym czasie poradzimy sobie z nimi nawet za pomocą małego noża.
- Wystarczy jego czubek włożyć w szczelinę między skorupą i podważyć.
Orzechy włoskie zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Po za tym są bogate w witaminy C, E i grupy B oraz w żelazo, fosfor, magnez i cynk.