Czy migdały to orzechy?

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, są one pestkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Czy migdały to orzechy?
fot. fotolia
Migdały smakują chyba wszystkim. Lubimy zajadać je jako przekąskę, dodawać do sałatek, czy słodkich wypieków, mogą być również dodatkiem do ryby, czy potraw mięsnych.

Czy migdały to orzechy?

Orzechy to ogólne określenie owoców, które mają jadalne jądro zamknięte w twardej bądź kruchej skorupie czy łupinie. Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, są również jadalne i zamknięte w skorupce, jednak patrząc na nie z punktu widzenia botaniki, to są one pestkami. Mimo wszystko często  traktuje się je jako orzechy, zwłaszcza w sztuce kulinarnej. Bywają one wręcz nazywane „królem orzechów”. Tytuł ten otrzymały ze względu na swój prozdrowotny wpływ na nasze organizmy .

Właściwości migdałów
  • Wpływają  pozytywnie na układ krążenia – dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sporej ilości witaminy E, która obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • Obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwcukrzycowo dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E.
  • Jedzone z umiarem, migdały nie powodują wzrostu wagi, a nawet sprzyjają redukcji tłuszczu.
  • Są korzystne dla funkcjonowania mózgu dzięki zawartości  witaminy B2, wzmacniają pamięć i koncentrację,
  • Podnoszą naszą odporność, poprawiają również kondycje naszych włosów, paznokci, a nawet prawidłowego funkcjonowaniu wzroku-  dzięki zawartości cynku i witaminy B2.