Jak upiec herbatniki?

  • 2

Są takie ciastka, które każdy z nas zna. Wśród nich można znaleźć charakterystyczne w smaku herbatniki, które kojarzymy głównie jako prostokąty z ząbkami po bokach. Sprawdź, jak łatwo można je przygotować w domu!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak upiec herbatniki?
fot. Fotolia
Niegdyś były podawane wyłącznie do herbaty, jako uzupełnienie poczęstunku. Dziś jemy je praktycznie bez ograniczeń, czerpiąc z nich liczne inspiracje do tworzenia unikalnych deserów i ciast. Jednak aby cokolwiek z nich przygotować, najpierw trzeba je posiadać. Zamiast pędzić do sklepu po paczkę, znacznie lepiej jest je upiec samodzielnie w domu – zobacz, jak to zrobić!

Herbatniki z czekoladą

Chrupkie ciastko, rozpływająca się w ustach czekolada i delikatny zapach wanilii – czy to nie brzmi kusząco? Jeśli i Tobie na samą myśl o tych słodyczach cieknie ślinka, to zakasuj rękawy i bierz się do roboty!

1. Przygotuj: 1/2 kostki masła, 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 1 jajko, szczyptę proszku do pieczenia, odrobinę aromatu waniliowego oraz 1 tabliczkę mlecznej czekolady.

2. Wszystkie składniki oprócz czekolady przełóż do miski i zagnieć z nich ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę, by się dobrze schłodziło.

3. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, rozwałkuj je i wykrój z niego herbatniki. Możesz je podzielić nożem na prostokąty lub posłużyć się foremkami.

4. Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz każdą partię około 15 minut.

5. Czekoladę pokrusz, włóż do garnka i roztop w kąpieli wodnej (włóż mniejszy garnek do większego, w którym gotuje się woda). W roztopionej czekoladzie maczaj herbatniki i odkładaj na bok, aby czekolada zastygła.

6. Gotowe ciastka możesz zjeść samodzielnie lub wykorzystać do innych przepisów na desery. Smacznego!

Herbatniki
Fot. Fotolia

Bez pieczenia z herbatnikami!

Herbatniki zrobiły się popularne głównie dzięki temu, iż stanowią niezastąpioną pomoc w kuchni. Dzięki nim można przygotować szereg ciast bez pieczenia i deserów, którymi można oczarować swoich bliskich i znajomych. Do czego wykorzystać herbatniki – nie tylko te z czekoladą?

Ciasto 3 Bit to prawdziwa bomba kaloryczna - o tyle zdradziecka, że nie sposób jej się oprzeć. Herbatniki przełożone budyniem, bitą śmietaną oraz kajmakiem to coś, obok czego nie można przejść obojętnie. Trudno się zatem dziwić, iż powstaje mnóstwo wariacji na temat tego ciasta – dodawane są orzechy, migdały, rodzynki czy też czekolada. Niezależnie od sposobu przygotowania – nie można przejść obok niego obojętnie!

Inną opcją jest stworzenie stefanki na herbatnikach. Ten deser opiera się na kilku warstwach herbatników przełożonych kremem budyniowym, czekoladowym lub z serka mascarpone. Do kremu można dodać oczywiście sporo różności, m.in. kawę, bakalie, czekoladę czy też matchę. Istotnym elementem jest liczba warstw – im więcej, tym lepiej. Ciasto powinno być przede wszystkim wyższe niż szersze, bo dzięki temu tworzony jest właśnie upragniony efekt wizualny.

Herbatniki można wykorzystać również do stworzenia różnych wersji Chatki Puchatka, deserów jogurtowych czy też lodów. W ostatnim przypadku nie chodzi wyłącznie o dekorację, lecz o dodanie do masy śmietanowej pokruszonych ciastek. W ten sposób można uzyskać nowy, wyjątkowy smak, który z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. A skoro o lodach mowa – herbatniki to także świetny patent do wykorzystania w przypadku tortów lodowych – dzięki nim możesz rozdzielić poszczególne warstwy, sprawiając, że deser prezentuje się wyjątkowo estetycznie!

A Wy w jaki sposób przygotowujecie herbatniki oraz do jakich przepisów je wykorzystujecie? Macie swoje ulubione patenty na to, by wyszły idealnie chrupkie? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach!