Pyry z gzikiem to popularna potrawa w Wielkopolsce. Danie robi się z ziemniaków w mundurkach oraz twarogu połączonego ze śmietaną, szczypiorkiem, rzodkiewką i przyprawami.
Jak przyrządzić pyry z gzikiem
Pyry, czyli ziemniaki, doskonale komponują się z gzikiem. Jest to tradycyjne danie kuchni poznańskiej.
Gzik możesz przygotować także w wersji dietetycznej. Ziemniaki obierz, ugotuj i utrzyj na puree. Do chudego twarogu dodaj odrobinę jogurtu naturalnego, szczypiorek, rzodkiewkę i natkę pietruszki. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gzik podawaj z puree ziemniaczanym.
Przepis na gzik do pieczywa
Gzik idealnie sprawdzi się do pieczywa. Wystarczy, że półtłusty twaróg zmiksujesz z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Następnie masę posól oraz przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki, po czym wymieszaj. Taka pasta dobrze smakuje z chlebem i warzywami, na przykład pomidorem, ogórkiem, cebulą, papryką i rzodkiewką.
Jak przyrządzić pyry z gzikiem
Pyry, czyli ziemniaki, doskonale komponują się z gzikiem. Jest to tradycyjne danie kuchni poznańskiej.
- Umyj ziemniaki szczotką i ugotuj je w mundurkach.
- Tłusty twaróg rozrób ze śmietaną lub mlekiem.
- Masę serową posól oraz dodaj pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę, rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj.
- Wyłóż ziemniaki na talerz, a obok nich umieść gzik.
- Na pastę połóż ugotowane jajko.
Gzik możesz przygotować także w wersji dietetycznej. Ziemniaki obierz, ugotuj i utrzyj na puree. Do chudego twarogu dodaj odrobinę jogurtu naturalnego, szczypiorek, rzodkiewkę i natkę pietruszki. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gzik podawaj z puree ziemniaczanym.
Przepis na gzik do pieczywa
Gzik idealnie sprawdzi się do pieczywa. Wystarczy, że półtłusty twaróg zmiksujesz z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Następnie masę posól oraz przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki, po czym wymieszaj. Taka pasta dobrze smakuje z chlebem i warzywami, na przykład pomidorem, ogórkiem, cebulą, papryką i rzodkiewką.