Wędzona szynka to niewątpliwy rarytas jadany zarówno na co dzień, jak i od święta. Trzeba ją należycie przygotować, aby była smaczna i aromatyczna. To sprawi, że zachowa swój charakterystyczny różowy kolor i soczyste, delikatne wnętrze.
Jak zamarynować szynkę?
Należy uważać, aby tłuszcz znajdujący się na powierzchni szynki nie wchłonął zapachów z innych potraw znajdujących się w lodówce. Warto przykryć je pokrywką lub folią aluminiową, aby zabezpieczyć je.
Jak marynować mięso?
Jak zamarynować szynkę?
- Do marynowania przed wędzeniem będzie potrzebna mieszanka solankowa. Brązowy cukier, sól peklową, przyprawa do marynowania, różowa sól. Wszystkie składniki solanki dobrze mieszamy ze sobą.
- Wsypujemy je do torebki strunowej lub specjalnej do moczenia mięsa. Następnie wypełniamy całość zimną wodą tak, aby zakrywała całą powierzchnię szynki. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, by przyprawy połączyły się.
- Na każdy kilogram szynki poświęcamy 1 dzień marynowania. Przechowujemy całość w lodówce, by składniki marynaty lepiej wniknęły wgłąb mięsa.
- Chcąc uzyskać lepszy efekt, można użyć specjalnej strzykawki i dokonać iniekcji solanki. W ten sposób będziemy mieli pewność, że składniki mieszanki równomiernie rozłożą się w mięsie.
- Po leżakowaniu w solance, wyciągnij szynkę z opakowania i przemyj ją w zimnej wodzie. To sprawi, że pozostała sól nie skrystalizuje się na powierzchni mięsa.
- Odłóż szynkę na kratkę do odsączenia przez 24 godziny. Jak tylko wszystkie płyny wyciekną, przetrzyj ja papierowym ręcznikiem i pozbądź się resztek wilgoci.
- Tak przygotowaną do wędzenia możemy przetrzymywać przez miesiąc w lodówce, do czasu finalnej obróbki.
Należy uważać, aby tłuszcz znajdujący się na powierzchni szynki nie wchłonął zapachów z innych potraw znajdujących się w lodówce. Warto przykryć je pokrywką lub folią aluminiową, aby zabezpieczyć je.
Jak marynować mięso?
- Do przygotowania marynaty do mięsa będzie potrzebne czerwone wino lub sok z cytrusów, najlepiej pomarańczy, wymieszany w misce z dodatkiem aromatycznych ziół.
- Ilość potrzebnych płynów jest zależna od rozmiaru i wagi mięsa, który chcemy upiec w piekarniku. 3-4 kg porcji wystarczy dodać około 1,5 litra marynaty. Całość powinna przykryć dokładnie mięso, aby nie wyschło.
- Dodaj do całości odrobinę dowolnego oleju – do spowoduje, ze po upieczeniu mięso będzie z wierzchu chrupiące i wewnątrz soczyste i kruche.
- Pokrojone w drobną kostkę lub starte warzywa typu czosnek, cebula lub seler świetnie poprawią smak marynaty.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj całość trzepaczką.