Na czym smażyć schabowe?

Kotlety schabowe powinno smażyć się na smalcu. Wówczas będą idealnie wypieczone a ich smak będzie głębszy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Na czym smażyć schabowe?
fot. Fotolia
Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Robiony ze schabu z kością, może występować w panierce lub bez niej. W obu wersjach smakuje znakomicie. Szczególnie, kiedy jest podany z ugotowanymi ziemniakami i surówką, np. startą marchewką lub buraczkami. Jednak zanim do tego dojdzie – należy kotlet najpierw dobrze usmażyć. Na czym to zrobić?

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Schabowe schabowemu nie równe – wie o tym każdy, kto choć raz próbował powtórzyć smak, który pamięta z domu. Okazuje się, że sekret udanego kotleta tkwi w tym, na czym go usmażymy. Co mamy do wyboru?
  • Smalec – tradycyjny tłuszcz do smażenia schabowych. Dodatkowo potrafi osiągnąć stosunkowo wysoką temperaturę. Tzw. punkt dymienia, czyli moment, w którym tłuszcze zaczynają się rozpadać i tracą swoje właściwości (a podgrzewane dalej – zaczynają się palić!) dla smalcu wynosi ok. 220 st. C. Do tego smalec posiada bardzo charakterystyczny smak, który wzbogaca wieprzowinę.
  • Masło klarowane – równie dobry pomysł, jeśli chodzi o smażenie kotletów. Jego punkt dymienia przypada na ok. 250 st. C, dzięki czemu mięso bardzo szybko się smaży a nie pali. Jeśli ktoś nie przepada za smakiem smalcu – może śmiało po nie sięgać.
  • Oleje roślinne – jeśli się na nie decydujemy, musimy wiedzieć, iż do smażenia należy wybierać te tłoczone na ciepło, rafinowane. Wersje virgin, w tym również oliwy, lepiej wykorzystać do sałatek i potraw na zimno.
Na czym nie smażyć kotletów?

Kotletów, ani innych potraw, nie smaży się na zwykłym maśle. Powód jest prosty – w przeciwieństwie do klarowanego, posiada stosunkowo niską temperaturę dymienia, bo ok. 120 st. C. Podobnie nie powinno się sięgać po oleje tłoczone tylko na zimno, np. olej lniany czy też sojowy.