Jak upiec schab?

Schab robi się w całości, w kawałkach, z nadzieniem lub bez. Należy go wcześniej zamarynować. Mięso zapieka się w 180 st. C przez 60 min na każdy kilogram mięsa.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak upiec schab?
fot. Fotolia
Schab to mięso, które z powodzeniem można przyrządzić zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest stosunkowo tanie a pomysłów na nie jest sporo. Jednym z nich jest schab pieczony – w całości lub w kawałkach. Zanim jednak trafi do piekarnika, musi zostać odpowiednio zamarynowany. Jak to zrobić?
 
Jak przygotować schab do pieczenia?
 
Przygotowanie schabu do pieczenia polega głównie na jego zamarynowaniu. Podobnie jak w przypadku karczku, mięso należy umieścić na kilka godzin w przyprawach. Oto w czym można marynować schab:
  • Miód z przyprawami – mieszanka idealna w sytuacji, gdy chcemy zaskoczyć bliskich staropolskimi smakami. Do miodu warto dodać rozmaryn, czosnek w proszku lub płatkach, lub, w wersji najprostszej, musztardę.
  • Ocet – marynaty na bazie octu powodują, że mięso z wierzchu się ścina. Dzięki temu jest ono intensywniejsze w smaku i bardziej soczyste. Do octu można dodać czerwoną paprykę, pieprz oraz koncentrat pomidorowy
  • Marynaty na bazie oleju – tutaj istnieje spora dowolność, jeśli chodzi o wybór przypraw. Można sięgnąć zarówno po pieprz, paprykę czerwoną i majeranek, jak również po kurkumę czy jałowca
  • Mleko schab pieczony w mleku to gwarancja uzyskania idealnej pieczeni. Zawarte w mleku enzymy powodują, iż schab robi się miększy a jego smak – delikatniejszy. 
Jak upiec schab w piekarniku?
 
Pieczenie schabu nie jest wcale takie trudne. Dzięki kilku składnikom można te mięso przemienić w znakomite danie. Jak to zrobić?
  • Do upieczenia schabu będą potrzebne: zamarynowany schab bez kości, masło, przyprawy (najlepiej te same, co te wykorzystane w marynacie), brytfanna. Jeśli planujemy zrobić schab nadziewany – śliwki, morele lub inny farsz. 
  • W przypadku schabu nadziewanego – robimy w nim dziurę i wkładamy farsz.
  • Następnie mięso umieszczamy w brytfannie, oprószamy przyprawami z każdej strony. 
  • Na wierzch umieszczamy płatki masła i całość wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika
  • Schab pieczemy około 1 godzinę na każdy 1 kg mięsa.
  • Po tym czasie pieczeń wyjmujemy, kroimy w plastry i serwujemy. Po ostudzeniu można także pokroić na cieńsze kawałki i wykorzystać jako wędlinę
Ważne: Schab w kawałkach pieczemy połowę krócej
 
Jak upiec schab, aby był soczysty?
 
Schab to mięso, które samo w sobie nie jest zbyt soczyste a dodatkowo nie zawiera zbyt dużo tłuszczu. Przez to bardzo łatwo go wysuszyć i sprawić, że pieczeń będzie ciężka do zjedzenia. Jak temu zapobiec? Istnieje kilka patentów na to, by schab wyszedł soczysty. Oto one:
  • Podsmażanie – mięso podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony. Wystarczy kilka minut. Chodzi o to, by zamknęły się jego pory, a nie, żeby się usmażyło.
  • Pieczenie w rękawie – schab umieszczamy razem z warzywami w rękawie. Można dodać także nieco masła lub słoniny do środka. 
  • Podlewanie – w trakcie pieczenia można schab także podlewać bulionem lub marynatą. Dzięki temu nie straci swojej soczystości a dodatkowo będzie intensywniejszy w smaku.