Jarmuż to warzywo, które zostało obecnie pojawia się na naszych stołach dość rzadko. Jednak powoli znajduje ono swoich zwolenników. Jest to rodzaj kapusty, jego liście najlepiej smakują po przemrożeniu. Często kupując je nie wiemy w jaki sposób wykorzystać je w naszej kuchni.
Jak przyrządzić jarmuż?
Z jarmużu możemy przygotować wiele różnorodnych dań.
Warzywo to warto wprowadzić do naszej diety z powodu jego prozdrowotnych właściwości. Zawiera ono dużo białka, wapnia, żelaza, błonnika oraz witamin. Działa przeciwzapalnie oraz zapobiega chorobom serca.
Jak przyrządzić jarmuż?
- Liście jarmużu myjemy i wycinamy z nich grube, łykowate łodygi,
- Kroimy je na kawałki i obgotujemy kilka minut w osolonej wodzie,
- Nie dłużej, bo straci swój piękny kolor i wartości,
- Tak przygotowane obsmażamy na maśle z ulubionymi dodatkami- czosnkiem, jajkiem, czy suszonymi pomidorami.
Z jarmużu możemy przygotować wiele różnorodnych dań.
- Zupy- Liście naszego warzywa sprawdza się tak w kremach jak i w zupach z kawałkami warzyw,
- Potrawki- Jarmuż świetnie komponuje się z większością mięs, warzyw i kasz,
- Omlety, jajecznice, fritatty- warzywo to znakomicie komponuje się z jajkami na różne sposoby,
- Sałatki- pasuje właściwie do każdego połącznia składników,
- Zapiekanki- możemy zapiekać go z warzywami, mięsem i serem,
- Koktajle- miksujemy surowe liście z dodatkiem różnorodnych owoców i innych zielonych liści,
- Na gęsto- podobnie jak szpinak podsmażany na patelni z czosnkiem, natką pietruszki i gałką muszkatołową,
- Chipsy- możemy liście jarmużu porwać na kawałki, polać olejem, przyprawić i upiec w piekarniku, powstanie pyszna, chrupiąca przekąska.
Warzywo to warto wprowadzić do naszej diety z powodu jego prozdrowotnych właściwości. Zawiera ono dużo białka, wapnia, żelaza, błonnika oraz witamin. Działa przeciwzapalnie oraz zapobiega chorobom serca.
SylaUla