Ile piec schab?

Schab pieczemy według zasady – 1 godzina na 1 kg mięsa.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ile piec schab?
fot. Fotolia
Pieczony schab to świetne danie, które możemy przygotować na uroczystą kolacje lub rodzinny obiad. Jest on zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych, smażonych, kotletów schabowych.

Ile piec schab?

Do uzyskania  soczystego mięsa ważny jest czas jego pieczenia, jeśli zbyt krótko będzie przebywał w piekarniku, będzie zbyt krwisty, natomiast, gdy pozostawimy go na zbyt długi czas stanie się twardy i suchy.
  • Czas pieczenia schabu jest uzależniony od tego, czy wkładamy mięso do piekarnika w całości, czy też od razu kroimy je na plastry.
  • Cały pieczemy  zgodnie z zasadą-1 kg schabu na 1 godzinę, a zatem w wypadku mniejszej lub większej ilości mięsa czas ten trzeba odpowiednio wydłużyć lub skrócić.
  •  W wypadku schabu pieczonego w kawałkach – na każdy z nich można przyjąć od 12 do 13 minut pieczenia.
  • Schab przed włożeniem do piekarnika najlepiej zamarynować, z użyciem oleju, czosnku i różnorodnych ziół do smaku- tymianku, majeranku, czy rozmarynu.
  • Przed pieczeniem mięso można obsmażyć na patelni.
  • Schab piecze się nie tylko w naczyniu żaroodpornym, ale warto je również umieścić w rękawie lub folii do pieczenia wraz z warzywami.
  • Należy pamiętać, że piekarnik musi być rozgrzany do temperatury co najmniej 190 stopni Celsjusza, a z termoobiegiem 180 stopni Celsjusza.