Sarnina to jedno z najbardziej soczystych mięs z grupy dziczyzny. Charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem, dodatkowo nie posiada ścięgien. Ma specyficzny aromat, uzależniony od pory roku, wiosną jest korzenny, latem bardzo mocny, a jesienią jest orzechowy.
Jak przyrządzić sarninę?
Mięso z sarny musimy odpowiednio przygotować, zanim przystąpimy do obróbki termicznej w wybrany sposób:
Jest wiele możliwości wykorzystania sarniny:
Sarnina pieczona w winie
Składniki:
Jak przyrządzić sarninę?
Mięso z sarny musimy odpowiednio przygotować, zanim przystąpimy do obróbki termicznej w wybrany sposób:
- Zabita sarna musi być szybko wypatroszona, a następnie powieszona w chłodnym i przewiewnym miejscu aby kruszała przez kilka dni.
- Mięsa z młodej sarny, jak również mięsa przeznaczonego na pieczeń można nie marynować.
- Mięso starszych sztuk powinno być marynowane w białym bądź czerwonym winie z przyprawami i ziołami.
- Do tego rodzaju pasują- rozmaryn, tymianek i majeranek.
- Najlepszą częścią sarniny jest comber.
Jest wiele możliwości wykorzystania sarniny:
- Steki, czy zrazy z sarny będą świetną alternatywą dla tych wołowych.
- Gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i grzybów uzupełniony kapustą kiszoną rozgrzeje wszystkich domowników.
- Ciekawym pomysłem będzie również podanie wątróbki z tego mięsa.
- Wspaniale smakuje pieczeń z sarniny, którą możemy zaserwować w towarzystwie warzyw i kaszy.
Sarnina pieczona w winie
Składniki:
- 1 kg sarniego combra
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- 10 jagód jałowca
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wina
- Sól i pieprz
- Rozmaryn i jagody jałowca miażdżymy w moździerzu, mieszamy z solą i pieprzem.
- Comber przyprawiamy i obsmażamy na oleju.
- Przekładamy do brytfanny, dodajemy zmiażdżony czosnek i trochę wody.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Sos z pieczenia przelewamy na patelnię, dodajemy wino, masło, przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, aż zgęstnieje.
- Sosem polewamy pokrojony w plastry comber.