Jak przyrządzić sarninę?

Sarnina świetnie smakuje w formie steków, zraz, czy gulaszu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić sarninę?
fot. Fotolia
Sarnina to jedno z najbardziej soczystych mięs z grupy dziczyzny. Charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem, dodatkowo nie posiada ścięgien. Ma specyficzny aromat, uzależniony od pory roku,  wiosną jest korzenny, latem bardzo mocny, a jesienią jest orzechowy.

Jak przyrządzić sarninę?
Mięso z sarny musimy odpowiednio przygotować, zanim przystąpimy do obróbki termicznej w wybrany sposób:
  • Zabita sarna musi być szybko wypatroszona, a następnie powieszona w chłodnym i przewiewnym miejscu aby kruszała przez kilka dni.
  • Mięsa z młodej sarny, jak również mięsa przeznaczonego na pieczeń można nie marynować.
  • Mięso starszych sztuk powinno być marynowane  w białym bądź czerwonym winie z przyprawami i ziołami.
  • Do tego rodzaju pasują- rozmaryn, tymianek i majeranek.
  • Najlepszą częścią sarniny jest comber.
Jakie potrawy przygotowujemy z sarny?

Jest wiele możliwości wykorzystania sarniny:
  • Steki, czy zrazy z sarny będą świetną alternatywą dla tych wołowych.
  • Gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i grzybów uzupełniony kapustą kiszoną rozgrzeje wszystkich domowników.
  • Ciekawym pomysłem będzie również podanie wątróbki z tego mięsa.
  • Wspaniale smakuje pieczeń z sarniny, którą możemy zaserwować w towarzystwie warzyw i kaszy.
 
Sarnina pieczona w winie

Składniki:
  • 1 kg sarniego combra
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 10 jagód jałowca
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wina
  • Sól i pieprz
Wykonanie:
  • Rozmaryn i jagody jałowca miażdżymy w moździerzu, mieszamy z solą i pieprzem.
  • Comber  przyprawiamy i obsmażamy na oleju.
  • Przekładamy do brytfanny, dodajemy zmiażdżony czosnek i trochę wody.
  • Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • Sos z pieczenia przelewamy na patelnię, dodajemy wino, masło, przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, aż zgęstnieje.
  • Sosem polewamy pokrojony w plastry comber.