Dzik to zwierzę bardzo często spotykane w lasach na terenie praktycznie całej Polski. Mięso z niego jest najczęściej przyrządzaną dziczyzną. Charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą i mocnym aromatem. Jest twardsze od mięsa trzody chlewnej.
Jak przyrządzić dzika?
Zanim przejdziemy do wybierania potrawy do której przeznaczymy mięso z dzika, musimy odpowiednio je przygotować:
Jest wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z dzika:
Składniki:
Jak przyrządzić dzika?
Zanim przejdziemy do wybierania potrawy do której przeznaczymy mięso z dzika, musimy odpowiednio je przygotować:
- Zabity dzik musi być szybko wypatroszony, a następnie powieszony w skórze w chłodnym i przewiewnym miejscu aby kruszał przez kilka dni.
- Dziczyzna lepsza jest po przemrożeniu, bo niska temperatura przyśpiesza proces kruszenia.
- Rozmrażamy je powoli, wyjmujemy je z zamrażalnika dzień wcześniej, przenosimy do lodówki i czekamy, aż samo się rozmrozi.
- Mięso ze starego dzika należy marynować w winie z dodatkiem jałowca, ziół i cebuli.
- Mięso z młodych dzików wystarczy namoczyć w mleku i natrzeć kminkiem lub majerankiem, a przed pieczeniem naszpikować słoniną.
- Smak dziczyzny najlepszy jest jesienią i wczesną zimą.
- Pasują do niej grzyby, owoce suszone i świeże oraz zioła: ziarna jałowca, rozmaryn, czy tymianek.
Jest wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z dzika:
- Wszelkie potrawki i gulasze wychodzą bardzo aromatyczne i sycące jak na przykład makaron z dzikim sosem.
- Pieczona szynka z dzika będzie nie lada rarytasem, którym zachwycą się nasi goście zwłaszcza przygotowana z jeżynami.
- Duszone kawałki dziczyzny z dodatkiem piwa i buraków, zapewnią nam wyjątkowe doznania kulinarne.
- Po za tym możemy przygotować z niego wędzone kiełbasy, szynki, czy pasztety.
Składniki:
- 1,2 kg udźca dzika
- 10 dag słoniny
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 25 dag włoszczyzny
- 5 dag smalcu
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 5 jagód jałowca
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 5 jajek
- Sól i pieprz
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Skruszałe mięso dzika oczyszczamy dokładnie z błon i gotujemy razem z warzywami, przyprawami i grzybami, studzimy.
- Wątróbkę krótko obsmażamy, studzimy .
- Wszystkie składniki mielimy 3 razy.
- Dodajemy obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, jajka oraz przyprawy.
- Wyrabiamy na jednolitą masę 3-5 minut.
- Przekładamy do foremki wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą.
- Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.