Udziec z indyka nie jest przyrządzany zbyt często, ponieważ jest uważany za trudny do przygotowania. Ważne, by przygotowywać go odpowiednio długo, wtedy będzie miękki i delikatny.
Jak przyrządzić udziec z indyka?
Udziec pieczony
Składniki:
Składniki:
Udziec gotowany
Składniki:
Jak przyrządzić udziec z indyka?
Udziec pieczony
Składniki:
- 1,2 kg udźca z indyka
- 1 szklanka wody
- 1 posiekany ząbek czosnku
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Mięso nacieramy obficie przyprawami i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
- Wkładamy go do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę.
- Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez godzinę.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejną godzinę, polewając mięso dość często powstałym sosem.
Składniki:
- Udziec z indyka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ cebuli
- biała cześć pora
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz, papryka słodka
- Mięso przyprawiamy i rumienimy ze wszystkich stron na patelni.
- Wkładamy do rondelka, podlewamy bulionem.
- Posypujemy drobno posiekanymi warzywami .
- Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Udziec gotowany
Składniki:
- udziec z indyka
- 5 ząbków czosnku
- Papryka słodka, pieprz, kurkuma, bazylia i pokruszone suszone pomidory
- sól 1 łyżeczka na litr wody
- Mięso nacieramy przyprawami i pozostawiamy w suchej marynacie na dobę.
- Do garnka wlewamy wodę, na każdy litr wody wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli.
- Czosnek obieramy i wrzucamy do wody, wkładamy udziec z indyka.
- Włączamy na mały gaz i przykrywamy garnek pokrywką.
- Gotujemy 50 minut od zagotowania wody.
- Wyłączamy i czekamy 15 minut.
- Znowu gotować 1-2 minuty od momentu aż zacznie się gotować.
- Pozostawiamy w garnku z wodą do wystygnięcia.