Jak przyrządzić udziec z indyka?

Udziec z indyka świetnie będzie smakował pieczony, duszony, czy gotowany.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić udziec z indyka?
fot. fotolia
Udziec z indyka nie jest przyrządzany zbyt często, ponieważ jest uważany za trudny do przygotowania. Ważne, by przygotowywać go odpowiednio długo, wtedy będzie miękki i delikatny.

Jak przyrządzić udziec z indyka?

Udziec pieczony

Składniki:
  • 1,2 kg udźca z indyka
  • 1 szklanka wody
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
  • Mięso nacieramy obficie przyprawami i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
  • Wkładamy go do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę.
  • Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez godzinę.
  •  Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejną godzinę, polewając mięso dość często powstałym sosem.
Udziec duszony

Składniki:
  • Udziec z indyka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ cebuli
  • biała cześć pora
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie: 
  • Mięso przyprawiamy i rumienimy ze wszystkich stron na patelni.
  • Wkładamy do  rondelka, podlewamy bulionem.
  •  Posypujemy drobno posiekanymi warzywami .
  • Dusimy pod przykryciem do miękkości.
 
Udziec gotowany

Składniki:
  • udziec z indyka
  • 5 ząbków czosnku
  • Papryka słodka, pieprz, kurkuma, bazylia i pokruszone suszone pomidory
  • sól 1 łyżeczka na litr wody
wykonanie:
  • Mięso nacieramy przyprawami i pozostawiamy w suchej marynacie na dobę.
  • Do garnka wlewamy wodę, na każdy litr wody wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli.
  • Czosnek obieramy i wrzucamy do wody, wkładamy udziec z indyka.
  •  Włączamy na mały gaz i przykrywamy garnek pokrywką.
  • Gotujemy 50 minut od zagotowania wody.
  • Wyłączamy i czekamy 15 minut.
  • Znowu gotować  1-2 minuty od momentu aż zacznie się gotować.
  • Pozostawiamy w garnku z wodą do wystygnięcia.