Szynka to mięso pozyskiwane z pośladków świni. Jest ono delikatne, często z niewielkimi przerostami tłuszczowymi. Zazwyczaj szynkę wykorzystuje się do przygotowania sznycli, rolad śląskich oraz wędlin. Można ją także wykorzystać do pieczenia. Jak to zrobić?
Jak przygotować szynkę do pieczenia?
Szynka, tak samo jak każdy inny rodzaj mięsa wieprzowego, wymaga wcześniejszego marynowania. Można się tu posłużyć dokładnie tymi samymi mieszankami co do karczku lub schabu. Inną opcją jest peklowanie – wówczas szynka będzie się nadawała nie tylko do pieczenia, lecz także wędzenia.
Jak upiec szynkę w piekarniku?
Zamarynowaną szynkę wystarczy upiec. Nie jest to skomplikowane – mięso należy przyprawić i umieścić w piekarniku. Tak przyrządzone najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym lub kaszą.
- Do upieczenia szynki będą potrzebne: szynka, przyprawy (w tym liście laurowe i sól), brytfanna, nieco masła.
- Zamarynowaną szynkę nacieramy przyprawami i wkładamy do brytfanny.
- Całość okładamy wiórkami masła a następnie naczynie wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Szynkę pieczemy tak samo jak schab – 1 kg = 1 godzina.
- Po tym czasie szynkę wyjmujemy z pieca i kroimy na grube kawałki. Smacznego!
Jak upiec szynkę, aby była soczysta?
Upieczenie soczystej szynki jest łatwiejsze niż schabu. Powodem jest większa zawartość naturalnych soków w mięsie. Aby zyskać pewność, że mięso się nie wysuszy, wystarczy je przed pieczeniem obsmażyć z każdej strony. W ten sposób szynka wyjdzie idealnie soczysta!