Pieczona szynka to doskonałe danie obiadowe. Podana z ziemniakami lub kaszą smakuje wybornie. Aby jednak wyszła soczysta i idealnie upieczona, należy wiedzieć, ile czasu ją trzymać w piecu.
Ile piec szynkę w piekarniku?
Pieczenie szynki nie różni się zbytnio od pieczenia schabu. Jedyną różnicą jest fakt, iż szynka jest bardziej odporna na wysuszenie. Ile ją piec w piekarniku?
Temperatura a czas pieczenia
Istotną rolę w dobraniu czasu pieczenia jest wysokość temperatury. Podane wcześniej czasy dotyczą opcji standardowej, czyli 180 st. C. Przy wyższej, czas należy skrócić o ok. 15-20 minut, a przy niższej – wydłużyć.
Jak poznać, że szynka jest upieczona?
Jeśli mimo chęci, zapomnieliśmy ile już piecze się nasze mięso, wystarczy je nakłuć widelcem. Jeśli wbija się on bez problemowo w mięso a w nakłuciach pojawia się przeźroczysty płyn – danie jest gotowe. W momencie, gdy napotyka opór lub z otworów sączy się czerwonawy płyn – jest jeszcze na wpół surowe. Kiedy jednak po nakłuciu nie wypływa żaden płyn – mięso za bardzo się przesuszyło i trzeba je natychmiast wyjąć z pieca.
Ile piec szynkę w piekarniku?
Pieczenie szynki nie różni się zbytnio od pieczenia schabu. Jedyną różnicą jest fakt, iż szynka jest bardziej odporna na wysuszenie. Ile ją piec w piekarniku?
- Bez rękawa – około godziny na każdy kilogram mięsa. Np. 1,5 kg porcję pieczemy ok. 1,5 godziny.
- W rękawie – około 50 minut na każdy kilogram mięsa. Np. 1,5 kg porcję pieczemy ok. 1 godziny i 20 minut.
Temperatura a czas pieczenia
Istotną rolę w dobraniu czasu pieczenia jest wysokość temperatury. Podane wcześniej czasy dotyczą opcji standardowej, czyli 180 st. C. Przy wyższej, czas należy skrócić o ok. 15-20 minut, a przy niższej – wydłużyć.
Jak poznać, że szynka jest upieczona?
Jeśli mimo chęci, zapomnieliśmy ile już piecze się nasze mięso, wystarczy je nakłuć widelcem. Jeśli wbija się on bez problemowo w mięso a w nakłuciach pojawia się przeźroczysty płyn – danie jest gotowe. W momencie, gdy napotyka opór lub z otworów sączy się czerwonawy płyn – jest jeszcze na wpół surowe. Kiedy jednak po nakłuciu nie wypływa żaden płyn – mięso za bardzo się przesuszyło i trzeba je natychmiast wyjąć z pieca.