Jak zrobić babkę zebrę?

Do przygotowania babki zebry potrzebujemy mąki pszennej, cukru, proszku do pieczenia, masła, jajek, mleka i kakao.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić babkę zebrę?
fot. Fotolia
Babka zebra to tradycyjny wypiek, który pojawia się na Wielkanocnym stole. Uwielbiają ja zarówno dzieci jak i dorośli. Wygląda bardzo ciekawie dzięki temu, że jest dwubarwna, czemu zawdzięcza swoją nazwę.

Czego potrzeba do przygotowania babki piaskowej?
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku od pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao bez cukru
  • 8 łyżek wody
  • 300g masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 5 dużych jajek
  • ½ szklanki mleka
Jak zrobić babkę zebrę?
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mało roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Do kakao dodajemy 1/2 szklanki cukru i 8 łyżek wody, mieszamy.
  • Do roztopionego masła dodajemy pozostały cukier i ucieramy mikserem przez około 1-2 minuty.
  • W trakcie dodajemy aromat.
  • Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czasz miksując do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej dodajemy w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko mieszamy.
  • Odmierzamy dwie niepełne szklanki ciasta i dodajemy do masy kakaowej, miksujemy.
  • Do formy na babkę posmarowanej masłem i posypanej mąką nakładamy dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie jedną łyżkę ciemnego ciasta.
  • Powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników.
  • Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce delikatnie nią potrząsając.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 55-60 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.