Babka zebra to tradycyjny wypiek, który pojawia się na Wielkanocnym stole. Uwielbiają ja zarówno dzieci jak i dorośli. Wygląda bardzo ciekawie dzięki temu, że jest dwubarwna, czemu zawdzięcza swoją nazwę.
Czego potrzeba do przygotowania babki piaskowej?
Czego potrzeba do przygotowania babki piaskowej?
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku od pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao bez cukru
- 8 łyżek wody
- 300g masła
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 5 dużych jajek
- ½ szklanki mleka
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mało roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do kakao dodajemy 1/2 szklanki cukru i 8 łyżek wody, mieszamy.
- Do roztopionego masła dodajemy pozostały cukier i ucieramy mikserem przez około 1-2 minuty.
- W trakcie dodajemy aromat.
- Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czasz miksując do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko mieszamy.
- Odmierzamy dwie niepełne szklanki ciasta i dodajemy do masy kakaowej, miksujemy.
- Do formy na babkę posmarowanej masłem i posypanej mąką nakładamy dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie jedną łyżkę ciemnego ciasta.
- Powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania składników.
- Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Na końcu wyrównujemy ciasto w blaszce delikatnie nią potrząsając.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 55-60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.